Балшенски манастир
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище:
  • в околностите на с. Балша
  • GPS: N 42.857292 E 23.279466
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: X-XII век
  • Ориентировачна надморска височина: 750 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, добър черен път
  • Паркинг: По околните поляни
 
 

Sofia Little Mount AthosHristianskite mesta na vyarataTeodor StratilatБалшенски манастир "Св. вмчк Теодор Стратилат" се намира в полите на Западна Стара планина северно от София, и на около 2 км североизточно от центъра на село Балша, на стар римски път, водещ към северните части на империята. Балшенският манастир е част от Софийска (Мала) Света гора, едно от християнските места на вярата и местата свързани със Свети Теодор Стратилат.

Мястото, където е издигнат храма, още от стари времена е известно на местните жители като „манастиро” и там все още личат основите на разрушени сгради. Вероятно манастирът е построен върху мястото на изчезнало средновековно селище, за което говорят намерените останки. Но мястото не е проучвано чрез археологически разкопки. В непосредствена близост до манастира има и бунар с две многолетни тополи край него. Точната дата на създаването на манастира не е известна. Възможно е да са строени заедно с близкия Доброславски манастир. Предание гласи, че той е построен по време на царуването на цар Самуил от неговия зет Сеслав (създател и на Сеславски манастир) и дъщерята Варвара. Според други началото му е поставено през XII век, според трети - през XIV век. Допуска се, че може да е основан и в по-късно време. В началото действа като мъжки манастир, за който преданията разказват, че е приютявал 500 монаси. Когато и да основан Балшенският манастир "Св. вмчк Теодор Стратилат", неоспоримият факт е, че мястото е свято. Доказват го и повече от 10 оброчища наоколо в почит към Св. Теодор Стратилат и Света Богородица. Оброчище на Божията майка е имало и от северната страна на храма. Сега то е изместено от южната му страна.

Според преданията прочутият зограф и съградител на храмове Св. Пимен Зографски е роден в село Балша. След завръщането си от Света гора възобновява много манастири, един от които е и най-близкия до родното му село. В годините на турското робство в Балшенски манастир е кипял богат духовен живот.

В края на XIX век сградата вече е руина. След възобновяване на манастира през ХХ век, в него се заселват 20 монахини. Живеят в двуетажна сграда, където е монтирана и камбаната. С годините обителта отново опустява и жилищната постройка рухва след средата на миналия век. Последната монахиня, обитавала манастира, родом е от Костинброд, а след смъртта й е погребана в двора на манастира. По настояване на Левкийския епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит, през 70-те години на ХХ век отец Емануил Кожухаров обновил храма. Нов етап в развитието на Балшенски манастир „Св. вмчк Теодор Стратилат” започва след 1989 г, когато църковното настоятелство с председател протойерей Кирил Танчов взема решение да възстанови и възроди напълно обителта. Разцвет за манастира настъпва от 1996 г, когато е е избрано ново църковно настоятелство с председател отец Георги Стоянов, енорийски свещеник от столичния храм „Св. Дух” в квартал „Надежда”. Строително-ремонтните работи са осъществени благодарение на неговата упоритост, енергичност и инициативност, подкрепени от силното желание на г-жа Тинка Кръстева да възстанови великолепието на манастира, а също така и с компетентните усилия на г-жа Николина Василева - юрист, архитект Петър Петров, г-жа Величка Керчева - основната дарителка и другите фирми дарители. Първо е възстановен храмът, а след това и жилища за монасите. За шестте години всеотдаен труд е изграден нов дърворезбен иконостас, изписани са олтарни икони, изографисани са стените, отлята е нова камбана, която е монтирана в построената за целта камбанария. Прибавеният открит притвор и новоизградената камбанария към първия притвор променят облика на храма, познат от Средновековието и Възраждането, но пък обновяват и съживяват Балшенския манастир. На 8 юни 2003 г, когато православната църква чества пренасянето на светите мощи на Св. вмчк Теодор Стратилат, храмът и новопостроената към него жилищна сграда са осветени от Негово светейшество българския патриарх Максим. На храмовият празник през 2012 г. в манастира е донесена за поклонение частица от мощите на св. Теодор Стратилат, която се съхранява в храм „Св. Николай Мирликийски“, в град Елин Пелин.

Непосредствено над манастира започва манастирската кория (гора) с извиващ се през нея път, който води към връх Балшенско Градище.

Достъпът до манастира, който се вижда отдалеч е лесен. Скоро след излизане от село Доброславци в посока село Балша, в дясно има двойна отбивка по черен път с автобусна спирка. Черният път нагоре (север) води към Балшенски манастир, а надясно (изток) към Доброславски манастир.

 
  • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 08.06.2024
Крайна дата на събитието: 08.06.2024
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама