Чешма
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: Перник
  • Община: Перник
  • Селище:
  • в околностите на с. Боснек
  • GPS: N 42.524190 E 23.201860
 
  • Ориентировачна надморска височина: 1100 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В село Боснек или на поляната в началото на пътеката
 
 

Село Боснек е известно с чешмата, извора и пещерата, наречени Живата вода. Сега обикновено така се нарича тази чешма с крокодилска глава като по- атрактивна за туристите. Всъщност истинският извор "Живата вода" за който се отнасят и легендите, описани по- долу е от другата страна на реката, на около 5мин по- нагоре и няма нищо общо с тази чешма.

Водата от извора на тласъци ту се появява, ту пресъхва. Изворът е каптиран и водата тече от каменна скулптура на глава на крокодил. Авторът на приказната скулптура не е известен. Местните хора не помнят от кога датира произведението.

Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че мястото е един от тестовете за праведност в България- когато пред нея застане грешен човек водата спира.

Друго поверие гласи, че на върха, намиращ се над карстовия извор, имало езеро, намиращо се в землището на с.Чуйпетлово. Там живеел воден бик, който ранявал добитъка на селяните. Те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете на своите бикове с цел да се защитят. При поредната битка водния бик бил ранен и се гмурнал в езерото. Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи, че и до днес когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока към извора.

Водата от извора се смята и за много лековита.

Над самата чешма е изграден заслон с две маси и пейки. Има и камина. В заслона могат да се съберат до десетина човека.

До чешмата може да се стигне и от селата Чуйпетлово и Кладница, но най- лекият достъп е от село Боснек. От селото се излиза в северна посока по долината Добри дол. Добре е колата да се остави някъде в селото или на поляната в края му. Пътят нагоре е много изровен и достъпът е само пешеходен. Върви се по екопътека "Алея на карста", по която има информационни табла. Пътят следва леко изкачване. Като се достигне една широка леко наклонена надясно поляна, трябва да се върви диагонално през нея надясно- това е единственото място, където е възможна грешка. Пътят пеша от село Боснек до чешма Живата вода е час до час и половина.

На 5мин над чешма Живата вода и от другата страна на реката се намира и истинският извор Живата вода, който извира от пещера Живата вода. Нейния вход е на 50м нагоре по пътеката вляво над извора.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама