Блатото на Андрешко, Гьола
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София
  • Община: Горна Малина
  • Селище:
  • в околностите на с. Байлово
  • GPS: N 42.660269 E 23.829753
 
  • Ориентировачна надморска височина: 790 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: Край пътя
 
 

Тръгвайки от стария център на село Байлово (където някога са се намирали къщите на Гераците) по асфалтовия път в североизточна посока след няколкоминутно плавно изкачване над селото, странника неусетно се озовава в равна местност с гледка на североизток към връх Опор (върха с военни антени). Това е стария път между селата Байлово и Смолско. Вляво от пътя в малко по-ниско ниско място блести вода покрита със зеленина, а местността се оглася само от птичи песни и жабешки хор (рядко от някоя преминаваща по пътя кола).

Блатото винаги е било известно сред жителите на село Байлово като Гьола. След като майстора на късия разказ Елин Пелин го увековечава през 1903г в разказа "Андрешко", мястото остава известно и като "Блатото на Андрешко".

Самият Елин Пелин разказва в своя беседа пред писателите на 3 май 1949г: "Тогава по тия времена също така излизаше едно списание «Просвета» за ученици от гимназиите, за интелигенцията, за учителите — едно списание, което беше доста интересно. Интелигентско списание, може да се каже. Това списание се редактираше от Марин Пундев — един много благороден човек, учител в гимназията. Беше пенсионер вече. Много добър човек. — Този бай Марин Пундев ме намери и каза: "Дай ми нещо за моето списание." Добре. Аз му написах тогава "Андрешко" и той човекът ми даде сто лева. Тогава сто лева бяха много пари. "Андрешко" е пак едно хрумване по един повод: чух, един колар счупил колата нарочно, да не отиде съдебният пристав да конфискува нещо на един селянин. Оттам ми дойде хрумването да напиша "Андрешко". Аз го написах другояче — как го набутал в едно блато и т. н. — известна работа. Той ми даде сто лева тогава. Той ми засили положението доста много."

Мястото около блатото е чудесно за отдих от ежедневието.

Непосредствено над блатото са се намирали множество погребални могили, оскъдни следи от някогашен некропол (повечето от могилите са били унищожени поради ваденето на камък за вар и строеж или просто са разорани) от ІV в. пр.Хр. Тук са намерени глинени съдове, керамика, бронзови и железни предмети. Установени са два вида погребения, чрез изгаряне и трупополагане, а също и останки от кости на животни, пренасяни в жертва. По всяка вероятност тези могили са останки от някое тракийско племе, живяло по тези места.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама