Лобно място (паметник) на Христо Хубанов (Петко)
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Габрово
  • Община: Севлиево
  • Селище:
  • в околностите на с. Крушево
  • GPS: N 43.074220 E 25.152900
 
  • Ориентировачна надморска височина: 360 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
 
 

PetolachkaХристо Хубанов Станев (Петко) е роден в село Крушево, община Севлиево в бедно семейство. Завършва прогимназия и се занимава със земеделие. Член на РМС от 1939г. Включва се в дейността на младежката кооперативна група, разпространява позиви, подпомага нелегалните дейци и партизаните. През първите зимни месеци на 1943г е арестуван и изтезаван в полицейския участък в град Севлиево. След полицейските блокади, терора и провалите в село Крушево минава в нелегалност и на 12 юли 1943г отива да предупреди партизаните за провала. Намира групата начело с командира Цвятко Иванов близо до местността "Бежанта" и става партизанин с името Петко. Още на следващата сутрин влиза в бой след предателската клопка устроена им от полицията. След като командира Цвятко Иванов (Андрей) и Ботьо Илиев (Станчо) са убити, Христо Хубанов заедно с Иван Димитров (Славчо) се измъкват от тази засада нагоре по дола в посока на сегашното село Младен. Но малко след местността Перошата се натъкват на друга засада - на отсрещния бряг над водопада Скря скок ги чака полицейски мотоциклет с кош и картечар в него. Христо Хубанов е убит, а Иван Димитров успява да се върне в дола и да се укрие в пещеричката зад един от многото водопади в района.

Днес на лобното място на Христо Хубанов е издигната каменна пирамида- един от Паметниците на класовата борба в България.

До мястото може да се стигне от Халилова чешма "Скря скок" където може да се паркира край пътя. От там се тръгва по десния бряг на реката през поляната покрай старата чешма "Скря скок и водопада "Скря скок". Пътя навлиза в гората и след около 300м отляво долу в дола се чува шума от следващия водопад "Перошата". Малко след това в дясно на ската над малка полянка е паметника на лобното място на партизанина Христо Хубанов Станев (Петко). След около още стотина метра в следващото деренце е и старата чешма с едно каменно корито и много студена вкусна вода.

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Новини

Дата на новината: 13.07.1943
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама