Храм
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северозападен
 • Област: Видин
 • Община: Видин
 • Селище: гр. Видин
 • GPS: N 43.990754 E 22.880839
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 1636
 • Ориентировачна надморска височина: 20 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
 • Паркинг: В околните улици
 
 

Hristianskite mesta na vyarataSveta PetkaХрам "Света Петка Търновска" е постоянно действащ православен храм и се намира в стария квартал "Калето" на град Видин, на около 50 м. северозападно от етнографски музей "Кръстата казарма".
Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Света Петка Българска.

Храм "Света Петка Търновска" не е от религиозните храмове, които изпъкват пред останалите сгради, тъй като е дълбоко вкопан в земята, дори повече от храм "Свети Панталеймон". Надпис над входната врата сочи, че храмът е построен върху по-стари основи през 1636 година, с помощта на влашкия войвода Йоан Матей Басараба. Запазеният славянски надпис над входа на наоса отбелязва, че изографисването ѝ е станало при видинския митрополит Софроний през 1646 г. Старият иконостас не е запазен, но според преданията, иконите в него били изографисани от самият Захари Зограф. В храма се съхраняват 2 икони с ценен обков, работени през 1823 г. и 1832 г. от прочути видински златари.

Сградата е еднокорабна, с издължена абсида, полуцилиндричен свод под двускатен покрив. Стените са от каменна зидария. Тук също се срещат "вълчите зъби" (зъбчатите корнизи като тези в храм "Свети Панталеймон") и четири реда тухли, минаващи под стряхата. Входът е нисък и тесен. Медальони и пояси на светци все още са запазени по стените на храма.

В 1806 г. бившият еничарин и тогавашен градски управник Осман Пазвантоглу, затваря местните първенци-християни и свещеници от града и околността, заедно с владиката Калиник в храма и ги изколва пред олтара.
Тогавашното законодателство на турското управление давало правото на армията да конфискува и използва имотите, с всичките прилежащи постройки, на неверници в укрепената част на града за отбранителни цели. Поради тази причина дълго време храмът е имал статут на склад за въглища, което е продължило до Освобождението през 1878 година.

Първичните стенописи са били скрити под дебел слой мазилка, който е свален през 70 години на XX век.

Света Петка се смята за една от покровителките на град Видин. При падането на старата българската столица град Велико Търново под турско робство през 1393 г. честните й мощи били пренесени в Бдин, столицата на все още свободното Видинско царство. Тук те останали до 1396 г. и през това време в града станали много знамения и чудеса. Когато османците завладяват и тази твърдина, мощите на Света Петка били пренесени в специално изграден за тях храм в Сърбия.
Видинчани и днес дълбоко почитат Света Петка и всеки петък в нейния храм се извършва тържествена богослужба, а храмовият празник е на Петковден (14 октомври). Видинчани вярват, че храмът има магическа сила и може да лекува.

Смята се обаче, че храмът има магическа сила и може да лекуваКопирано от standartnews.com

Храм "Света Петка Търновска" е обявен за паметник на културата.

 
 • Интернет: Не
 

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 14.10.2023
Крайна дата на събитието: 14.10.2023
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2515
Регистрирани потребители: 360

Реклама