Божидар Димитров Стоянов
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югоизточен
  • Област: Бургас
  • Община: Созопол
  • Селище: гр. Созопол
  • в околностите на гр. Созопол
  • GPS: N 42.417247 E 27.695761
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1945
 
 

Божидар Димитров Стоянов е роден на 3 декември 1945 г. в град Созопол. Родителите му са бежанци от Източна Тракия.

Завършил е история и археология в СУ "Климент Охридски", има докторат по история. Божидар Димитров е старши научен сътрудник II степен от 1985г.

През 70-те години на 20 век е допуснат да проучва архивите на Ватикана. По време на своя престой във Ватикана Божидар Димитров попада на част от "История на България" на Петър Богдан Бакшев написана през 1667 година, историкът я намира в архива на Борджиите. Петър Богдан е автор и на първия български герб. На него е изобразен разярен лъв, който тъпче османския полумесец. Kатолическият архиепископ на Софийско Петър Богдан създава тайна революционна организация за подготовката на Чипровското въстание (1688 г.), пише още истории на Охрид, София, Сърбия и Призренската епископия.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ).

От 2002г. е водещ на телевизионното историческо предаване „Памет българска“

В 87 правителство на България Божидар Димитров е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. По оценки на министър Божидар Димитров в резултат от войни и преселения извън страната живеят 2 и половина милиона българи, които нямат българско гражданство. На 19 декември 2010 година Димитров подаде оставка като министър в правителството в резултат на скандалите около агентурното му минало и отново е директор на НИМ.

На Божидар Димитров е именуван залив на Антарктида. Залив Димитров е широк 6,8 km и е разположен на полуостров Велинград на брега Греъм. В него се вливат ледниците Хук и Русалка. На входа на залива е разположен остров Камакуа

Божидар Димитров е автор е на около 20 монографии и над 200 студии и статии в областта на българското средновековие, османския период и новата история. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2630
Регистрирани потребители: 364

Реклама