Римска крепост
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.846713 E 25.945366
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 69-79
  • Ориентировачна надморска височина: 50 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Senatus Populusque RomanusИмето на фортификационното съоръжение "Сексагинта Приста" е съставно и означава „Шестдесет бойни кораби”. С щестдесет кораба тип "Пристис", римският император Домициан е могъл да превози на отсрещния бряг на река Дунав един легион наведнъж. Така започват успешните му войни с даките.
Крепостта е разположена на устието на река Русенски Лом при река Дунав и е предшественик на съвременния град Русе.

Кастелът възниква по времето на император Веспасиан (69-79 г.) върху руините на старо тракийско селище. Доказателство за това са откритите при разкопките тракийска кана, датирана от II-I век преди Христа, както и много останки от керамични съдове за кухненска употреба, транспортни съдове и още много други, които свидетелстват и за силно развита търговия. При разкопки, извършени през 2006 г. на територията на кастела, археолозите се натъкват на римски военен щаб, вероятно използван през първата четвърт на IV в. до първото деситилетие на V в. Подобни са открити на още две места в региона - при Нове до град Свищов и Ятрус, на устието на р. Янтра. Датирането е извършено въз основа на намерените монети и керамика. Открити са и 30 стъпала водещи към укрепен с камъни тунел, използван през османската епоха.

Крепостта "Сексагинта Приста" загива подобно на останалите крепости по десния бряг на Долния Дунав през VІ-VІІ в. под многобройните нападения на славяни и прабългари. Върху останките възниква славянско селище и средновековна българска крепост. В по-късен етап османските турци въстановяват крепостта като „Русчук” и я използват до Руско-турската война.

Мястото върху, което са запазени останките от Сексагинта Приста, е култово за траките – тук са открити около 100 ями, т.н. „ямен комплекс”, които свидетелстват за тракийски култ към богове.
По-късно тук се почитат божествата на официалния гръко-римски пантеон. Разкрит е храм на Аполон. За съжаление от него  е запазена много малка част, почти само олтара, както и оброчни плочки на бог Аполон. Всички находки се съхраняват в историческия музей на града.

Феликс Каниц първи отъждествява днешния град Русе с античната крепост Сексагинта Приста. Първите археологически изследвания пък са на братя Шкорпил. Те правят описание на крепостта, събират и обнародват някои намерени надписи, предмети от всекидневието, монети, проучват гробове.

От някогашната внушителна крепост сега могат да се видят северната  стена с ширина от 2.75 до 3 м, бранила империята от варварите, както и четириъгълна бойна кула със стени дебели 2.70 м, помещения на казарми.

В бомбоубежището на територията на експозицията са показани оброчни плочки и светилище на бог Митра.

Римска крепост "Сексагинта Приста" е част от общата институционална експозиция на Регионален исторически музей.

Работното време на експозицията на открито е  от 9 до 12 и от 13 до 18. Почивни дни неделя и понеделник.

SPQR - Всички обекти от римско време в Странник

Всички обекти от римско време на карта

 
  • Адрес: гр.Русе, ул."Калоян" 2
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Телефон: +35982825004
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364

Реклама