Паметник посветен на летеца Никола Бонев
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. Бухово
  • GPS: N 42.766346 E 23.567208
 
  • Ориентировачна надморска височина: 710 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Petolachkaorden-otechestvena-voinaПаметникът посветен на летеца Никола Бонев е поставен на пиедестал истински самолет МИГ-19С и е един от Паметниците на класовата борба в България, както и един от Паметниците от Отечествената война. Намира се на около 150м северно зад кметството на град Бухово в двора на читалище "Просвета".

Никола Ангелов Бонев  е роден на 13.12.1917г в Бухово в много бедно семейство. Бил най-голямато от пет деца. От малък мечтае да учи и работи за да изкара пари за таксата си в Техническото училище. Запомнен е да замръква сред гората високо около връх Мургаш без да го е страх от вълците. Като ученик в техническото училище смачква с краката си значката на един легионер. Пак като ученик завършва курсове по безмоторно летене.
По-късно възприема идеите на комунизма. Със съдействието и подкрепата на свои другари Никола Бонев постъпва като войник във военно- въздушните войски.

Историята помни случая, когато на летище Враждебна, Никола Бонев прави за смях немски ас, командир на бойна ескадрила, който искал да покаже класата си в демонстрационен въздушен бой.
Още в първите виражи след излитането Бонев излиза със самолета си в по-изгодна позиция за атака. Немецът едва успява да се изплъзне, прави маньовър и чака да фиксира българина в прицела, но той отново се озовавал в опашката на немския изтребител.
Изненадан от майсторството на Бонев, самонадеяният немец го приканва за реванш. Ала и във вторият опит победител отново е българският летец- изтребител Никола Бонев. Командирът на немската група е бесен от дързостта на обикновения летец-подофицер, който го посрамил пред цялата ескадрила.
А командирът на българския орляк хем от радост пред строя поздравява летеца Бонев за проявеното изкуство, хем раболепно гузен „заради политическа недалновидност и неуважение към немските летци” го наказва с една седмица да не напуска летището ...

Никола Бонев става сътрудник на нелегалната радиостанция "Амор" по време на Втората световна война. В продължение на две години разгръща широка нелегална партийно- организационна дейност във всички летища в България. Създава мрежа за разузнаване разположението и движението на немско-фашистките войски в страната ни като препраща данните на Съветската армия. Създава причудливия “Кольов шифър” от банкноти, левове, стотинки, аспирин, хинин, пирамидон – зад тези имена се крият имена на самолети, летища, танкове, оръдия. Нелегалната радиостанция на Елефтер Арнаудов осмисля работата на Никола Бонев на тихия разузнавателен фронт на борбата срещу фашизма. Към тайните донесения за дислокацията на немските войски прибавя и шифър за времето на запад от линията на фронта.

Често го виждали да прелита над родното си място да навести отгоре майка си. Самолетът на Бонев пикирал над къщите, а от него често се отделял пакет, който тупвал в двора на родната му къща. И никой не подозирал, че заедно с подаръка за майка си, Никола изпраща и нелегални материали за партийното ядро в селото.

След разкриване на дейността на нелегалната радиостанция Никола Бонев е арестуван и дълго мъчен и разпитван в полицията на Гешев, в т.ч. и лично от него без да издаде нищо. Пред съда изрича думите: “Господин прокурор, господа слепи оръдия на фашизма, мои убийци! С моята смърт вие не ще спрете народа да се бори за свободата!... Ако съжалявам за нещо, то е, че не умирам със самолета си в борбата с кървавия фашизъм!

Осъден на смърт чрез разстрел с присъда номер 621.

На 14.11.1943г Никола Бонев е разстрелян заедно с други антифашисти с осемнайсет куршума във военното стрелбище край град Пазарджик.
С удостоверение 4136 от 8.03.1950г Президиума на Народното събрание награждава Никола Бонев с медал "За участие в антифашистката борба"

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама