Ножар Кирил Димитров (Тенджерков)
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.084236 E 25.639247
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, калдаръм. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Samovodska charshia - Hand MadeНожарската работилница е сред атракциите на Самоводска чаршия в град Велико Търново. Намира се над тъкачницата, на около тридесет метра в ляво след хан „Хаджи Николи”.

В ножарската работилница всеки странник може да се сдобие с необходимото му хладно оръжие, за домашна употреба, туризъм, лов или като сувенир. Тук се изработват красиви, но и смъртоносно опасни хладни оръжия- от обикновени ножове и ками до хайдушки саби и самурайски мечове. Предлагат се класически кухненски ножове, ловни модели, ножове за туристически дейности и практики, спортни ножчета, сгъваеми, по-малки, с еленов рог. Правят се и уникати, предимно ловни ножове, мечовете и саби. Разбира се и запазената марка на оръжейницата- сабята и камата на Васил Левски.

Заради ръчната, занаятчийска изработка на оръжията, работилницата е маркирана със знака „Самоводска чаршия- Ръчна изработка”.

От няколко години в работилницата ножовете изработва младият Кирил Тенджерков, който е поел занаята на дядо си- познатият от години майстор Кирил Тенджерков.
Старият оръжейник е в тази работилница от 1989г. след напускане на ножарската фабрика в града. Години преди това е работил като стругаро-фрезист във военно-ремонтния завод, където има 20 рационализации одобрени от Министерство на отбраната, а после постъпил като сержант във военното училище.
По това време му е поръчано да проучи и изработи копие на сабята и камата на Васил Левски като подарък за тогавашния министър на отбраната Добри Джуров и това е нещото, което предопределя бъдещето му в ножарския занаят. Справил се успешно и заваляли поръчки. В дюкяна на чаршията майсторът-ножар наследил остарелият вече бай Жоро Точиларя. След демократичните промени започнал да разширява асортимента. Изработвал дори самурайски мечове.
Преди години при едно от посещенията си в град Велико Търново, президентът Георги Първанов минал през Самоводска чаршия, отбил се в работилницата на стария ножар и си купил от него сабята на Васил Левски. Няколко седмици по-късно майсторът изненадващо получил по куриер пратка от президентството с копие на меча на хан Кубрат, като специалния подарък от държавния глава.

В началото внукът на стария майстор идвал да помага на дядо си в простите операции, но гледал и докато чиракувал полека си крадял от занаята. Сега вече е с майсторско свидетелство, сам върти оръжейната работилница и с мерак майстори всякакви ножове. Проучва ги по книгите и в интернет.
Проявява творчество при изработката на дръжките им. Знае, че от махагона се получават най-здрави и красиви дръжки, но той предпочита еленовия рог, използва и чемшир. Ножовете изработва със стомана внос от Германия, а с еленови рога се сдобива от ловните стопанства.
Така че всеки един новоизработен нож е сам по себе си уникат.

 
  • Адрес: град Велико Търново, ул. „Г.С.Раковски” 25 (Самоводската чаршия)
  • Интернет: Не
  • web: http://
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама