Паметник на Трифон Саралиев
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Килифарево
  • GPS: N 42.994019 E 25.621737
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: На площада пред паметника и в околните улици
 
 

PetolachkaПаметникът на Трифон Саралиев се намира на центъра на град Килифарево, на около 40 м. южно под читалище "Напредък" и е един от Паметниците на класовата борба в България.

Трифон Минчев Саралиев е роден на 1 май 1888 г. Родната му къща сега е Регионален исторически музей в града. Завършва Земеделското училище в някогашното село Образцов чифлик, Русенско (сега Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик") и висше агрономическо образование в град Костенкайбург, Австрия. И на двете места е привлечен от социалистическите идеи и при завръщането си вече е с оформени политически възгледи. Разобличава местната буржоазия и управниците, не подминава и баща си, който като привърженик на Стамболовистката партия е бил кмет и общински съветник, занимавал се е и с кръчмарство и търговия.
Участва във войните от 1915-1918 г. Като школник в казармата и командир в окопите той служи почти 8 години. По време на Първата световна война на Южния фронт е командир на тежка батарея. С подофицерите и войниците се държал естествено и непринудено, като с равни и печели тяхното уважение.
Сътрудник на ЦК на Комунистическата партия по аграрния въпрос, съратник на Димитър Благоев, Георги Кирков, Георги Димитров и Васил Коларов.
Един от ръководителите в региона на спонтанното въоръжено въстание против деветоюнския държавен преврат от 1923 г. Тогава превратаджиите свалят и законно избраното местно управление от Килифаревската комуна и недоволството избухва с пълна сила. На 10 юни при общ митинг против обявената от превратаджийте мобилизация е взето решение за въоръжено въстание. Към митинга се присъединяват и стотици хора от съседните селища дошли на пазарния ден. Трифон Саралиев е избран за главнокомандващ на въстаническите сили. В местността "Мочура" са подготвени окопи и бойна позиция за отпор на очакваните превратаджийски войски. След тежки боеве, поради изчерпване на боеприпасите, на въстаниците са налага да отстъпят към селото, при което и Трифон Саралиев е убит на 12 юни 1923 г.
След потушаването на въстанието, част от въстаниците създават Първата килифаревска партизанска чета, която е разформирована през 1925 г. след отмяната на курса на въоръжена борба от Комунистическата партия

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Новини

Дата на новината: 12.06.1923
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама