Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северен централен
 • Област: Русе
 • Община: Русе
 • Селище: гр. Русе
 • GPS: N 43.848111 E 25.952744
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 2013
 • Ориентировачна надморска височина: 40 м.
 • Вид достъп: Пешеходен
 • Паркинг: В околните улици
 
 

VseStranni pateshestviaЕдни от най-атрактивните туристически изложения и фестивали в България – Уикенд туризъм Русе и Фестивал на туристическите забавления и анимации и тази година привлякоха от 15 до 17 май в крайдунавския град Русе участници и посетители от цяла България и от Румъния. Участие в него взеха и ВсеСтранници.

С атрактивно шоу, режисирано от актрисата Евгения Явашева, пред Доходното здание бе открито деветото изложение Уикенд туризъм Русе 2013. В разиграните етюди бе пресъздадена надеждата на русенци за номинация за Европейска столица на културата през 2019 година, различните исторически епохи и това какво те са допринесли за развитието на града и градежа на културните пластове през годините.

Изложението откри кметът Пламен Стоилов, като преди това бе прочетен поздравителен адрес от зам.-министъра на туризма Иво Маринов. Организаторите на изложението подариха на Иво Маринов шарж, рисуван от художника Оги Балканджиев..

Паралелно с изложението се организира и фестивал на туристическите забавления и анимации. На него се представят групи за исторически възстановки - "Багатур", "Чигот", "Легио Прима Италика", както и театрална група "ТЕМП" от Враца с възстановки на древни ритуали.

Забележителен брой от 90 компании са регистрирани за участие в изложението. За пръв път се представят 11 нови участници- общини, музеи, атракциони, туристически агенции.

Съгласно програмата за изложението, още първия ден бе представена презентация "Реки на времето"- съвместен проект на Община Русе, Община Иваново и Община Борово за общ туристически продукт, финансиран по ОПРР.

Последва кръгла маса на тема "Обектите на Юнеско: перли в огърлицата на Русе", на която бяха разисквани още възможности към кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.
След официалното приветствие към участниците в кръглата маса от кмета Пламен Стоилов, последва презентация "Русе за Европейска столица на културата през 2019", представена от Ралица Радкова от Община Русе.
Доц. д-р. Николай Ненов от Регионален исторически музей, Русе запозна участниците с концепцията за включване на околните обекти на Юнеско към представянето на региона.
Арх. Павел Дочев представи обосновка за включване на стария градски център на града като кандидат за Юнеско.
Доля Йорданова от Министерство на културата, представи пред участниците процедурите за номиниране на обекти за включване в обектите на Юнеско.
В последвалата дискусия участие взеха доц.д-р. Ирена Бокова и проф.д-р.Георги Краев, както и представители на Областната администрация и медии.

За първи път в Русе се проведе събитието Нощ на литературата. То включва публични четения в нетрадиционни градски пространства, като на всеки половин час известни актьори или други публични личности четоха откъси от произведения на съвременната европейска литература.
Бяха представени:
Клеменс Зец: Заспалият се пробужда
Ярослав Рудиш: Небето над Берлин
Галина Николова: Поеми
Иван Христов: Поеми
Юлиан Тувим: Птиче радио
Шандрор Мараи: Дневник 1957-1958
Влада Урошевич: Поеми
Константин Кедров: Поеми
Мишел ОНфре: Шампанско
Стивъб Бересфърд: Последната от Хаусманови

В рамките на журналистически тур бяха представени новото оформление на крепостта Сексагинта Приста със зона достъпна за инвалиди, както и Музей на транспорта. Извънградската обиколка продължи с представяне на новият хотел "Русенски Лом" в село Кошов. Там журналистите бяха посрещнати от местната фолклорна група "Черни Лом" и направиха импровизирано посещение на храм "Свети Архангел Михаил". След това разгледаха и уникалният вкопан храм "Света Троица" в село Красен изграден от надгробни камъни.

След два интензивни дни на демонстрации на занаяти, арт работилници, площадни забавления и групови туристистически анимации Фестивалът на туристическите забавления и анимации завърши с награждаване на най-оригиналните и находчиви участници.

Голямата награда бе връчена на сдръжение за исторически възстановки Чигот от заместник кмета на град Русе Димитър Наков

Специална награда за най-зрелищна анимация получи прабългарска школа за оцеляване Багатур.

Специална награда за историческа възстановка получи група за исторически възстановки „Легио Прима Италика“, Свищов

Специална награда за изпълнителско майсторство получи Пенка Филипова- Нели.

Специална награда за възстановка на ритуали получи татрална група "Темп", Враца.

Специална награда за съхранение и популяризиране на традиционни занаятчийски техники получи Национално сдружение ЗМНХЗ, Русе.

Поощрителна грамота за съхранние на фолклорна танцова традиция получи клуб по български народни танци "Чанове", Русе.

Поощрителна грамота с пожелание за бъдещо развитие получи Професионална гимназия по туризъм "Иван П. Павлов", Русе

Жури в състав: проф. Георг Краев, Александър Беровски, Пламен Мирчев-Мирона

Уикенд туризъм Русе и Фестивал на туристическите забавления и анимации се провеждат под патронажа на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, в партньорство с Регионален исторически музей Русе и Сдружение Европейски пространства 21 със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма МИЕТ.

Още ВсеСтранно-опознавателни пътешествия ...

Заповядайте пак с пътешественическо-опознавателна група ВсеСтранници!

 
 • Адрес: град Русе, площад "Свобода" 4, Доходно здание
 • Интернет: Да
 • web: http://
 • Е-поща: wtrousse@gmail.com, digelo@gmail.com
 • Телефон: +35982822867; +35982820911
 • GSM: +359986687676
 

Новини

Дата на новината: 17.05.2013
Древни занаяти и обичаи на туристическия фестивалПрабългарската школа за оцеляване Багатур 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2427
Регистрирани потребители: 353