Крепостна система
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северозападен
 • Област: Видин
 • Община: Видин
 • Селище: гр. Видин
 • GPS: N 43.986670 E 22.878137
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 1720
 • Ориентировачна надморска височина: 30 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
 • Паркинг: В околните улици. При Стамбол капия- платена зона
 
 

100Строежът на крепостната система "Калето" на стария град Видин започва през 1690 г. и завършва 30 години по-късно, през 1720 г. По това време градежът е необходим, заради икономическото значение на града и честите австро-османски войни.

Съоръжението е с диаметър почти 2 км, като включва и крепост "Баба Вида". В първоначалният си вид, пред стените е бил прокопан ров с приблизителна дълбочина около 5-6 метра и широчина около 18 метра, който се пълнел с вода от река Дунав. В момента по-голямата западна част от него е засипана и превърната в градски парк. Част от крепостния ров, известен в града като Шаранпоя, все още може да се види в северната част на крепостната стена. Стената на стария Видин също е частично запазена, най-вече тази от към река Дунав в Крайдунавския парк. Тя е била единична от към сушата и двойна от към реката(външната стена е по-ниска от вътрешната).

В града се е влизало през няколко входни врати (капии). Четири от тях са изградени към сушата- от север на юг: Флорентин (Карлж баба) капия(частично запазена), Еничар (боклук) капия, Пазар (Лонджа) капия и Стамбол капия (главната входна порта водеща към Истамбул). Към реката са изградени пет капии- от север на юг: Аралък капия(частично запазена), Топ капия, Сарай капия, Телеграф капия и Сюргюн капия(не е запазена).

Цялата крепостна система по своя характер е инженерно постижение за своето време. След построяването й градът не е превземан никога с груба сила. Дори, когато руските войски обсаждат град Видин, те не го превземат, а турския гарнизон го предава.

Крепостната система "Калето" устоява и през Сръбско-българската война от 1885 г., когато над 11 000 души- обучена сръбска армия, не успяват да надвият 6 000 български защитници. По това време крепостта има две огради - вътрешна и външна. От изток е река Дунав и нейният бряг, на който само в границата на вътрешната ограда има двойна каменна стена. Вътрешната ограда е дълговременно крепостно съоръжение, което поради разрастването на града навън, губи предназначението си и на много места е разрушено. Външната ограда се състои от землен насип, който също във вид на полукръг, опасва града и се опира в Дунав с два каменни форта - крепост "Баба Вида" от север и Белоградчишкия на юг. Тази ограда освен двата форта, има още един редут на североизточния ъгъл на крепостта, осем бастиона и пет врати.

След разрастването на град Видин извън пределите на крепостта, в нейните очертания остава старият квартал "Калето" на града.

Крепостната система "Калето" е паметник на културата с национално значение и един от Националните обекти на България. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания".

 
 • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2600
Регистрирани потребители: 363

Реклама