
- Държава: България
- Регион: Северозападен
- Област: Видин
- Община: Видин
- Селище: гр. Видин
- в околностите на гр. Видин
- GPS: N 43.985929 E 22.876775
Жътварско кисело е една съвсем проста студена чорба, която хората от района на град Видин приготвяли преди да тръгнат за полето. Както сочи името най-често се е консумирала по време на жътва, но в днешно време можем да я приготвяме целогодишно. Някои гастрономи и представители на читалища твърдят, че това е прекият предшественик на таратора, който познаваме всички.
Количеството на съставките варират от предпочитанията на готвача или хората, които възнамеряват да го консумират.
Необходими продукти:
- Краставици;
- Копър;
- Магданоз;
- Пресни люти чушлета;
- Оцет;
- Сол;
- Вода;
Водата се сипва в подходящ съд (тенджера, купа, глинено гърне), след което се добавят нарязаните на ситно копър, магданоз, краставици и люти чушки.
Овкусява се с оцет и сол и се оставя в хладилник (хладилна камера или кладенец) да се изстуди.
Консумира се студена, добре освежава и утолява жаждата. Създава и усещане за пълен стомах, а съставките й стимулират метаболизма. Чудесна комбинация е и за ракия- консумирайте с мярка!
Да Ви е вкусно.