Суровата туршия на Странник
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Gotvach_nacionalna_kuhnyaВсяка есен е времето за прибиране на последните за годината плодове и зеленчуци и съхраняването им за зимата.

Един бърз и лесен начин за приготвяне на вкусна зимнина е Суровата туршия на Странник, като част не само от Българската национална кухня.

За приготвянето й ВсеСтранници използваме всякакви твърди зеленчуци за сезона с количества и пропорции според вкуса на всеки:

- Бяло зеле;
- Карфиол:
- Моркови;
- Червени чушки, камби;
- Червено цвекло;
- Целина (керфиз)- листа и глава;
- Белени скилидки чесън;
- Червен (кромид) лук;
- Зелени домати;
- Краставички- корнишони;
- Плод дюля- придава оргинално сладък привкус;
- Люти чушлета- придават пикантен вкус на туршията

За маринатата на буркан с винтова капачка от 700 грама са необходими:

- Една равна супена лъжица сол;
- Една равна супена лъжица захар;
- 50 грама чист винен оцет. В никакъв случай не използвайте оцет, на чийто етикет пише "оцетна киселина" или "подкиселител за туршия"!
- Копър- половин съцветие. Придава допълнителен аромат на туршията. Може и без него.

Ако бурканите са по-големи, просто пресметнете пропорционално продуктите за маринатата.

Всички зеленчуци се измиват добре, почистват се от засъхнали или загнили части. Нарязват се на парчета с предпочитана едрина за консумация.
Бурканите се пълнят плътно до горе с нарязаните продукти. На всеки буркан от 700 грама се слагат подправките за маринатата- по една супена лъжица сол и захар и по 50 грама чист винен оцет.
Бурканите се заливат до горе, наравно с ръба с вряла вода и се затварят веднага, плътно с винтовите капачки. Добре е капачките предварително да се накиснат в гореща вода. Така се отпускат и при изстиването си, след завинтването им уплътняват чудесно гърлото на буркана. За завинтването може да се използва и кърпа, за да не пари на ръцете. Ако при завинтването си горещата капачка превърта, не разчитайте на изстиването й- сменете я веднага с друга.

Не се добавят никакви химически препарати за консервиране, не се вари.

Бурканите се поставят с гърлото надолу до изстиването им. След това, в продължение на 10 дни, се обръщат сутрин и вечер за разбъркване на маринатата и равномерно овкусяване на продуктите.

Така приготвената Сурова туршия на Странник, ако се съхранява на хладно и тъмно място (килер, мазе) не се разваля и до следващата зима, докато новата партида още не е втасала. Чудесна е за тънка ракийка ...

Още ВсеСтранни вкусотии ...

 
  • Интернет: Не
 

Полезно

Календар

Начална дата на събитието: 01.10.2017
Крайна дата на събитието: 30.11.2017
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6003
Брой селища: 21600
Брой снимки: 16960
Брой видеоклипове: 163
Брой коментари: 65
Брой запитвания: 1308
Регистрирани потребители: 293