Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.693975 E 23.316998
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2015
  • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Art house The DollsГрадински ритрийт (семинар) "Пролетно пробуждане" ще се проведе в арт къща Куклите в центъра на град София по случай настъпването на пролетта.

На 21-и март настъпва астрономическата пролет!
От този ден силата на светлината взима превес над силата на тъмнината, осигурявайки плодородие на Земята, плодовитост на животните и енергийно обновление на човешкия организъм. Това е преходът от вглъбените женски Ин-енергии към изява на мъжките активни Ян-енергии.

Лекторите:

Михаела Стойкова (МАИКА РА) е завършила „Институт за звуколечение  и  съзнателност”  в  Сан Франсиско, САЩ. Преминава през школа за енергийно лечение и цветотерапия, изучава  звука през законите на свещената геометрия. Практикува от 10 години и използва  звука в различни форми и техники  с помощта на определени музикални  инструменти  и основно с човешкия глас. МАИКА РА работи с гласа си като интуитивен лечебен звук, използва  кристални купи, махало, различни набори от камертони, природни индиански клопачи и рама барабан. Прави „диагностика по гласа”. Тя постави началото в България на звуколечението чрез кристални пеещи купи.

Георги Христов е писател и водач на групи в Южна и Северна Индия, Перу, Боливия... Провел е многобройни ритрийти в център  „Тринити” в град Априлци в периода 2012 – 2014 г. Създател е на фестивала „Един свят”, който изследва  темата за човешките права в по-широк ракурс – като права на личността, на душата, на избора. Повече от 10 години по маршрутите, по които води туристи, се среща с духовно посветени личности, от които научава много за духовното израстване.  Усвоил е десетки практики за пречистване и балансиране на организма. Според Жоро, очистването на тялото от шлаките, на ума от клишета и на емоциите от блокажи, са от първостепенно значение за здравето ни.

Жени Костадинова е журналист, поет, автор на документални книги за Ванга. Създател е на арт къща Куклите, която е интерактивен културен и духовен център, разполагащ с музейна сбирка от над 2000 кукли, творилница, галерия с приложно творчество и салон. През 2014 г. Жени проведе многобройни срещи с арт терапия – с  жени, които имат проблеми със зачеването, като им разказа за съветите на Ванга и нейните древни методи на „измолване” на дете. Всяка събота Жени и екипът й провеждат арт терапия за деца и възрастни, включваща многобройни творчески занимания. Както е известно и отдавна доказано,  умът се  успокоява най-лесно чрез спорта и творчеството.    

Програмата:
Първи ден, 21 март, събота

9:30 - Паневритмия в двора на Къщата. (По желание.)

10:00 - Беседа: Грижа за тялото, душата и ума ни в ежедневието.
От беседата ще научите практически техники как да поддържате тялото, душата и ума си в добра форма. Ще разберете за изпробвани и работещи методи за генериране и запазване на енергията. Ще научите как да овладявате негативните си мисли и емоции, как да оздравявате бързо и как лесно да се пречиствате  в ежедневния си ритъм. Ако ви интересува темата за задържане на спокойствието, здравето и щастието в стресовите условия на градския живот, тази беседа с Георги Христов ще ви бъде много полезна.

12:00 –  Как да си приготвим смути* от живи храни. Свежо начало на деня, даващо ни много енергия.
Практическа демонстрация как да си направите в къщи питателно здравословно смути. Докато приготвяме смутито, ще научите какво представляват живите храните и как да ги използваме пълноценно. Ще имате възможност да опитате сок от житни стръкове и ще се научите да си правите укрепващ имунната система детоксикиращ  „зелен сок“.
*Смути е напитка, приготвена в блендер като шейк. В състава й влизат основно плодове и/или зеленчуци, мед, ядки, подправки, мляко. Има различни видове смути: плодово, зеленчуково, зелено, десертно, диетично...

13:00 – Обяд. Прясна вегетарианска храна, приготвена на място.

14:00 – Арт терапия – изработка на „магически” кукли.
Минути на творческо съзерцание на фона на медитативна музика, когато умът отпочива – изключва от проблемите, следвайки работата на ръцете и сърцето. Доказано е, че творчеството е такъв вид медитация, в който пълното отпускане е гарантирано, умът е зает с нещо приятно, а изпод ръцете излиза творчески продукт – красива вещ, сътворена от теб самия. А знаете ли, че изкуството е магия? Че сътвореното от вас може да има магичната сила... да сбъдне желание!  Жени Костадинова ще ви покаже и разкаже за това.

15:30 – 17:30  Практика: Звуколечение с кристалните купи на Маика Ра
Звукът е вибрация! Тя има свойството да въздейства, така че да уравновеси силите в организма и да го излекува. Лечебните и антидепресивни свойства на кварцовия кристал са познати от хилядолетия. Медитативните техники, придружаващи използването на кристалните пеещи купи резонират и допринасят за баланса на ин и ян в организма. За да лекуват хората, Изтока и Запада комбинират монотонни песнопения със звуци, издавани от парчета кристал. В България създател на първите звуколечебни концерти е Михаела Стойкова – МАИКА РА. Тя прави смесица на кристални купи и вокал, напомнящи дълбоката древност на българската земя. По време на практиката с Мика, тя ще извърши обред за зареждане на вода с рози в кристалните пеещи купи и ще „настрои” звуците във всеки от участниците...

17:30 – Чай пауза със зареден от Маика Ра билков чай за равновесие.

Втори  ден, 22 март, неделя

6:30 – Паневритмия в Градинката на Учителя в кв. „Изток”. (По желание)
На 22 март, когато се ражда новото Слънце, последователите на Учителя Дънов отбелязват Новата слънчева година. Играе се първата Паневритмия за годината. Заповядайте на 22 март в 6.30 ч. сутринта в Градинката, където е положено тялото на Учителя – срещу Руското посолство в кв. „Изгрев” – за Паневритмия.

9:30 - Беседа:  Здраве чрез сезонно хранене. Биоритмите на сезоните.
Философия и практика на сезонното хранене – най-лесния начин да бъдем жизнени, красиви и заредени с позитивна сила. Ще узнаете как да приложите днес невероятно ценното наследството на нашите прадеди. Ще разберете как да се възползвате от биоритмите на сезоните и да се храните с подходящи храни – според сезона. Какво представлява макробиотиката и как да я прилагаме в модерния си начин на живот – ще разкаже сладкодумецът  Георги Христов.

11:30 - Месене на обреден хляб.
22-и март е много силен ден в годината! Това е Първият ден на пролетта, който се е отбелязвал и празнувал в миналото от нашите предци с омесване на специален хляб, наречен, за здраве и благоденствие на цялото семейство, къщата, нивите и животните. Заедно ще се научим да месим лесна и бърза питка. След демонстрацията по двойки участниците ще имат възможност да омесят своя питка за берекет и дълъг живот в здраве и щастие.

13:00 – Обяд. Поднася се прясно приготвена вегетарианска храна.

14:00 – Арт  терапия. Аранжиране на пролетни цветя.
Какво е пролетта без мириса на свежи цветя! Без аромата на цъфнали дървета, без фрезии, зюмбюли, лалета... За да пробудим душата си – а това става най-лесно и приятно чрез попиването на красотата, ще се научим да аранжираме пролетен букет. Ще съчетаем нежни пролетни цветя, зеленилки, цъфнали клонки (ако има) и ще внесем радост в душите си. За отношението към цветята можем много да научим от японците – те не само са превърнали в национален празник цъфтенето на вишните през април, но и за тях цветята са еднакво ценни като хората... СВЕТЛА ще ви научи да аранжирате!

15:30 – Чаена пауза. Поднасяне на оригинален чай от чайна „Веда хауз”.

16:00 – 17:30  Практика: Ставна гимнастика за ежедневието.
Лесни за изпълнение и запомняне упражнения за раздвижване на ставите и мускулите, които активират енергийните канали и основните центрове във физическото и финото ни тяло. Комплекс, съчетан с три основни дихателни практики (крии), които с лекота ще практикувате и в забързаното си ежедневие. В заниманията ще включим и анапана медитация, която събужда наблюдателя в нас и е достатъчно да я правим 10 минути на ден, за да усетим ефекта й. Сесията „Движение“ ще завърши с релаксация, която ще отпусне напълно тялото ни и ще го остави да събуди вътрешната си изцелителна сила.

 
  • Адрес: град София 1000, ул. „Цар Самуил“ 34, ет. 1-2
  • Интернет: Не
  • web: http://www.arthouse-kuklite.com/
  • Е-поща: jeny_kost@abv.bg, tvorilnizi@abv.bg
  • GSM: +359888860934
 

Развлечения

Работно време: часове, сезони:
Лекции и практики
На 21 и 22 март (събота и неделя) – 2015 г.
От 9:30 до 18:00 ч.

Цени за възрастни:
Цена: 220.00 лв
При записване до 12 март: 180.00 лв
Местата са ограничени

Календар

Начална дата на събитието: 21.03.2015
Крайна дата на събитието: 22.03.2015
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364