Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

Topli lapiАквариумът е един уникален минисвят със собствена, затворена екосистема. Ако е правилно създаден и подържан, той не се нуждае от много грижи и може да радва своите собственици в продължение на години. А водните обитатели са едни от най-приятните за окото и лесни за отглеждане домашни любимци. 

При грижите за аквариума, всеки акварист се е сблъсквал и с аквариумните плевели- водораслите (алгите). Става въпрос за низши, влакнести растения или налепи, чието присъствие в аквариума е нормално (като във всеки биосвят). Но се превръщат в проблем, когато се размножават неконтролирано.

За развитието и на растенията и на водораслите са необходими хранителни вещества, както  и въглероден двуокис (CO2) и светлина за протичане на фотосинтезата. Прекомерното развитие на водорасли в аквариума е сигурен признак, че е нарушен балансът на тези условия.
Принципно правило е, е че не трябва да се води борба с водораслите, а да се подхранват правилно растенията и те сами ще се справят с плевелите си. Механизмът се нарича алелопатия- добре развиващите се растения отделят отровни за низшите водорасли съединения във водата.
В аквариум, на който поне на 1/3 от обема е запълнен с нормално нарастващи растения, водораслите не могат да избуяват.

За подържане на правилния баланс и азотния цикъл в аквариума в т.ч. и за потискане на растежа на водораслите са изписани много полезни статии, има и какви ли не методи за следене и контрол на параметрите на водата. 

Сравнително нов метод за потискане на растежа на нежеланите водорасли и цялостно пречистване на водата в аквариума е физико-химичният процес познат като електролиза.
Електролизата е неспонтанен, окислително-редукционен процес, при който под въздействие на прав електрически ток, пропуснат през два електрода потопени в електролит, на анода (положителния полюс) протича анодно окисление, а на катода (отрицателния полюс)- катодна редукция. 
Водата в аквариума на практика е слаб електролит. Обяснено популярно, без да се пишат химически формули, при пропускането на прав електрически ток през нея, за сравнително кратко време, протичат няколко полезни и безвредни елекрохимически реакции.
При една от тях се получава кислородна вода (водороден пероксид, H2O2). Активираната чрез електролиза вода е позната и като „жива” и „мъртва” вода.
Като странични продуктт се отделя водород и по катода се отлага котлен камък. 

Получава се добре познатата от промишлеността, електрохимична дезинфекция на водата, но в микро мащаб. Кислородната вода при разлагането си отделя атомарен кислород и чиста вода.
Атомарният кислород в кислородната вода ефективно унищожава спорите на водораслите, както и всяка патогенна микрофлора (вируси, гъбички, бактерии), като същевременно в малки концентрации не влияе на аеробните бактерии. 
Активираната чрез електролиза вода, освен бактерицидното си действие, има и стимулиращо действие върху растежа на растенията. Водата в аквариума става кристално бистра, не е токсична и не е опасна за обитателите му.

Впрочем „лечението” на обрасъл с водорасли аквариум с кислородна вода е добре познато на акваристите. Но при външно внасяне на кислородна вода ефектът е временен, тъй като съединението е нестабилно. Затова електролизата трябва периодично да се повтаря.

В аквариума такъв електролизер Пушек във водата (Smoke in the Water), като във Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи”, при добро желание и малко сръчност, всеки може да си сглоби в домашни условия по метода „Направи си сам” (Do it yourself- DIY).  По начин на действие устройството е аналог на предлаганото на пазара Twinstar.

За електродите е необходима метална мрежа, задължително от неръждавейка (да не я хваща магнита).
За аквариуми до 100 литра, като големина е достатъчна например капачка от голяма туба за минерална вода. За по-големи аквариуми могат да се включат няколко устройства или да се направи по-голямо.
Електродите от мрежа се изрязват с подходящ диаметър, така че да влизат плътно в капачката.
За дистанционер с дебелина 2-3 мм. между електродите може да се използва изрязана част от капачката или гумено водопроводно уплътнение, което е с точно същия диаметър и дебелина.
Капачката се изрязва, така че да остане около 2 мм от периферията, която да „носи” мрежата. Поставя се първата мрежа (предварително свързана към проводник), поставя се дистанционера, а след него се поставя и втората мрежа (също предварително свързана към проводник).
Мрежите се фиксират (залепват) с топло силиконово лепило. Целият пакет се побира точно в дебелината на капачката.
Важно е местата на свързване на проводника към мрежите да са добре изолирани от водата, например с топло силиконово лепило. Тъй като проводниците са медни, ако са голи, също ще участват в процеса на електролиза, и не е добре във водата да попадат медни йони и съединения.

За повече подробности вижте галерията.

Захранването на електролизерът Пушек във водата може да стане с всякакъв захранващ адаптер за прав електрически ток с напрежение от 5 V до 20 V и ток желателно поне 1 A- като захранващи устройства за мобилен телефон или лаптоп. 
Включването му трябва да става през светлата част на денонощието, по 3-5 минути на всеки час. За целта се използва дневен програматор.

Така описаното до тук устройство, се захранва с обикновен адаптер от стар мобилен телефон и се включва за по 3 минути на всеки час от 5 до 20 часа. 
При по-голям волтаж интинзитета на "пушека" е по-голям и съответно времето на работа трябва да се намали.

Ако мрежата е с много ситни отвори и елекролизерът е поставен хоризонтално, под него ще се натрупва газов мехур, който ще пречи на постъпването на вода. За да не спре работа, електролизерът трябва да се постави леко наклонен, за да изплува мехурът. Ако мрежата е с отвори над 3 мм. този проблем не съществува- мехурът се разсейва през самата мрежа.
С времето върху катода се натрупва котлен камък. Затова е добре да се обръща поляритета, за да се самоочиства котления камък.
Важно е електролизера Пушек във водата да се монтира след изхода на аквариумния филтър. Така водната струя бързо ще разнася „пушека” (активираната вода) из целия аквариум.
При първоначалното включване на електролизера е твърде вероятно водата в аквариума да се замъти и да побелее. Това е нормално получаваща е утайка в следствие на електрохимичната реакция на очистване. Филтърът в аквариума би трябвало бързо да се справи с нея.

Ако в аквариума вече има развити водорасли е добре предварително да се премахнат възможно повече от тях по механичен начин.
Добре е в аквариума да има и водораслоядни обитатели- сомчета анциструс, сиамски (или други) алгояди, охлюви Неритина. Много ефективно се справят и скаридите, особено ако са повечко.
Ако обитателите на аквариума ви понасят и при всяка смяна на водата, в новата вода се добавя по 1 супена лъжица морска сол (NaCl) на всеки 20 литра вода (добре е например за живородки), пречистващият ефект ще е още по-осезателен.

Пречистващият ефект от електролизера Пушек във водата се забелязва след около 7-10 дни.

Освен полезен, електролизерът Пушек във водата е и много ефектен- във водата изглежда буквално като пушек. Може да се монтира видимо, залепен с вакуумче на стъклото. Но особено ефектно е, ако устройството се скрие в импровизиран вулкан (например от черупка на кокосов орех), който периодично „изригва”.

 
  • Адрес: Дом за приятели и домашни любимци „Топли лапи”
  • Интернет: Да
  • web: http://www.strannik.bg/topli_lapi
  • Е-поща: box_2@abv.bg
  • GSM: +359888222507
 
Smoke in the water - монтиран във "вулкан" от черупка на кокосов орех



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2637
Регистрирани потребители: 364