ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Монтана
  • Община: Георги Дамяново
  • Селище: с. Дива Слатина
  • в околностите на с. Дива Слатина
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2015
 
 

VseStranni pateshestvia

TorlakaМакар за „Северозападен романь“ да имаше противоречиви очаквания, той не претърпя почти никакви от предполагаемите критики. Северозападният му диалект не се оказа толкова труден за разбиране от несеверозападните читатели. Хората, незапознати с него, просто ползваха речника и споделяха, че са им трябвали няколко страници, за да „влязат“ в текста. На пръв поглед грубоватият му стил пък, не предизвика възмутени цъкания с език. Моралистите може би така и не са разлистили романа, но хората, които оценяват, когато нещата се казват с истинските им имена, разбраха искреността и това, че под вулгарния език се разказва истинска история. Книгата просто постигна целта си- да накара четящия я да се замисли, забавлявайки се.

И ето, година по-късно от печат излезе и продължението. Със същата бруталност, с още по-голяма откровеност, с много теми за размисъл, с неустоим хумор и малко повече сарказъм. „Автономията????“ не е „Северозападен романь 2“. Тя е самостоятелна книга, разказваща завладяващи истории.

Отново точно е уловена тънката душевност на хората от Северозападна България: "... че са грубовати, ама убави ора, дека моеш да се опреш на них. Е, верно, ше те опцуйет йоз глава до пети, ше те плеснат юнашката по гъзо и ше се разсмеат колко имат сила, ше се уригнат, па може и да пръднат понекогиж и на масата, ама ако требва да свръшат нещо важно, дека живото или добруваньето ви зависи от ньего, през огин ше минат, та да са от полза. И после ше каат „ Абе, голема работа, кво толко е станало?”"

В нея развитие търпят добре познатите герои, но на преден план излизат и второстепенни досега персонажи.

"Чворо си беше селски човек. Он знаеше коги некой се праи на препикано мушкато и коги е искрен. Он знааше, от дрътите ора знааше, че самечък човек на пъто се не оставиня. Он знаеше, по подразбиранье знаеше, че ую му без путка нема да умре, ама на секи човек, изпаднал у беда, се помага, та ако ще камик да се разцепи. Па чък после го питаш къв е, що е кво е, па и акълец манку мое да му дадеш."

Има преплитане на повече сюжетни линии. Има и повече аналогии с България-та, в която живеем.

"Тва е умишлено, оти политиците ни сакат прости, наплашени и бедни ора, та да ни управлеват лесно и да си свиркат. Пущат на техните си феодале фандък да откриат по некой незаконен или, айде, полузаконен цех. Ония па дават по триста лева заплати, я плащат, я не плащат осигуровки, а ората се чудат що тонку манку. Ама оно като нема друго и они ще се избиат, та да почнат тамока. Нали требе да се еде... После нги бутнат у джебецо по два-триесе лева да гласуйет за тех на изборете и готово! Затворат си очите, че у гетата никой не плаща ни ток, ни вода, па и дечоро не оди на училище и те така, сичко ти е на шес, другарю политик! И ги не ебе, оти ньините дечоре не живеат у Българеа, они са у най-убавите училища у свето ..."

Понякога метафорите на Торлака оставят горчив вкус в устата и карат читателя да спре, за да осмисли цялостната картина, нарисувана от автора и действителността.

"Системата е млого добре смазана и да се изпраиш срещу ньеа е нещо, дето не секи сака, мое, смее и е готов да положи усилеата и да понесе последствиата, та белким един день заживееме у една що-годе нормална държава.
Повечето ора не щат таа битка и си имат основанеата. Они просто сакат да имат покрив, дреа и топлечко, да идат на там ква работа са се фанали, да не стават кви ли не беззаконеа (ако изкючиме тва, да чопнат нещо отдека моат самите они), без да мислат цела нош за тва кък да си платат токо. Да живеат добре битийно.
Е, има тикива, дека мислат и за житийното, ама они у истореата на свето у сека една цивилизацеа винаги са се врътели покрай десет процента от населението...
Не мое едни да се нагрухтеват като свинье баберки, а други да се прекинват от работа и да се влачат гладни и съдрани по улиците.
Ако некой е забравил, тва е смисъла на дръжавата- да създава поне относитейна справедливус."

Но ги има и забавните моменти, разбира се- неподражаемото абсурдно черно чувство за хумор на писателя не може да бъде сбъркано! Започват още с "Глава пръва: Ега измре таа гад!"

"С двеста лева у тва село, Диви дол се вика, знаате ли човек кво моеше да си причини на црънио дробец и на панкреасо за една недея? Чудеса от храбрус, я гаранцеа ви давуйем. Изклесяко винаги се раздавиняше до крайнус. Яденье и пиенье до безкрай. А при Едновеждата за стек цигари, а при Шугавата за цел день, на отрупана маса. Ама ората са казали, че кой не видиш у кръчмата, нема да го видиш и на барикадата, ли така?"

За да "Дочекааме и писмото йоз умрелио!"

"Лицемерите не искат аз да говоря за автонимия... А знаеш ли аз какво имам предвид под този термин? Искам да кажа, че трябва да имаме автономия на духа. Автономия на съзнанието искам да вменя в кухите прости глави на народонаселението.
Ако всички ние сме непреклонни в отстояването на законовите си права и спазване на Конституцията на нашата Родина,  Република България, ще дойде ден, когато ония пички непоръбени и маторци негодни, които ни дават наклон на хуя от идеалния център на Шопето, ще ни го ядат немит! И ще питат за още. Ако сме задружни, този ден ще дойде, и то съвсем скоро. Иначе сме обречени ... от шайка долни лицемери, които искат да сме робове, колкото се може по-дълго..."

За непознаващите северозападния диалект отново има речник- обновен и допълнен.

А защо са въпросителните в заглавието? Аналогията е с тефтерчето на Васил Левски (Народе????), а връзката с текста и с настоящето, както и отговорите за себе си, всеки читател трябва да открие сам…

Книгите можете да получите, заедно с автограф и директно от нейния автор, чрез посочените по-долу контакти.

Ако книгата ви е харесала, можете да харесате и нейната фен-страница във Фейсбук.

Стоян Николов- Торлака е автор на безкомпромисни публицистични текстове. Писал е за в. „Сега“, OffNews и други, а в момента има неделна коментарна рубрика в Биволъ.бг. След „Северозападен романь“„Автономията????“ е неговата втора публикувана книга, която успя да се превърне в едно от най-търсените заглавия през изминалата година.

Щастливи сме, че и ВсеСтранници бяхме поканени на представянето на книгата в София, в клуб Macao, успяхме да се срещнем, да чуем и да разговаряме автора. А двете книги са и правокация към нас за опознавателни пътешествия към тези прекрасни краища ...

Още ВсеСтранно-опознавателни пътешествия ...

Заповядайте пак с пътешественическо-опознавателна група ВсеСтранници!

 
  • Интернет: Не
  • web: http://torlaka.com/
  • Е-поща: stojan.nik@gmail.com
  • GSM: +359896953681
 

Култура

Полезно

Новини

Дата на новината: 01.11.2015
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама