Трюфелите със сирене и шоколад на Бистра
Местоположение
 
  • Държава:
  • Регион:
  • Област:
  • Община:
  • Селище:
  • в околностите на
 
 
 

vsestranni vkusotii
Трюфели със сирене и шоколад


Кулинарна грешка или изкушение за сетивата

Шоколадови трюфели, мммм… Похапваме ги, облизваме се, искаме още… Не е тайна, че шоколадовите трюфели са едни от най-фините и изтънчени шоколадови десерти, традиционно създавани от шоколадов ганаш (крем от разтопен шоколад и затоплена сметана), към който могат да бъдат добавени различни есенции, карамел, маршмелоу, нуга крем, ликьор, плодове, шоколадов чипс или люспи, ядки и др., глазура и какао на прах. Оприличени са на трюфели заради външния си вид, който напомня много на гъбата трюфел – също толкова ценна за кулинарни творения и също толкова „луксозна” за трапезата.

Шоколадовите трюфели радват човешките сетива още от средата на ХІХ век. Както много исторически твърдения обаче и за създаването на сладкарския шедьовър има няколко версии.  Едно е сигурно – всичко започва във Франция в средата на ХІХ век, когато сладкарят Сироден забъркал за първи път шоколадовия крем ганаш, който бил оценен като много вкусен и изискан. След това историите се нарояват. Според една от тях шоколадовият трюфел е създаден по човешка грешка/небрежност (като сиренето горгонзола, например). През 1920 г. в кухнята на френския кулинарен корифей Огюст Ескофие, негов ученик приготвял крем за  торта. Но по случайност излял затоплената сметана в съда с разтопен шоколад, вместо в купата с разбити яйца. Когато сместта се втвърдила, чиракът решил да спаси получената смес и ръчно оформил от нея  топчета. Те били с неправилна форма и с малки шупли по нея. За да скрие този недостатък, ученикът на Ескофие ги поръсил с какао – не случайно се учел от най-добрия кулинар по онова време!

Втората вариация за историята на шоколадовия трюфел ни отвежда към търговеца на шоколад Луи Дюфур от град Шамбери, Франция. През декември 1895 г. на сладкаря не достигнало брашното за празничните сладки. За да не заема от съседите, Дюфур смесил сметана и ванилия с какао на прах и от получената смес оформил бонбони. За да придаде на десерта завършен вид, сладкарят овалял всеки бонбон в разтопен шоколад и след това ги посипал с какао.

Известността на шоколадовия трюфел обаче се дължи на един от най-дългогодишните и славни сладкарски магазини в Лондон – Prestat. В основаният през 1902 г. магазин до ден днешен се продават шоколадови трюфели, правени по рецепта, създадена за Наполеон ІІІ.
Френските сладкари остават законодатели за модата и вкуса на шоколадовите трюфели и днес, когато тези деликатесни сладкарски изделия се произвеждат в повече от 20 страни по света.
 
Съществува огромно количество разновидности на шоколадовия трюфел. Във всяка страна, където се произвежда той, има различни особености.

Калифорнийският трюфел е грубоват вариант на френския. За негов създател се смята Елис Медрич. През 1973 г. сладкарят опитал трюфели от родината им и решил да направи подобни бонбони в родината си. Избрал им яйцевидна форма, с шоколадова глазура и сърцевина от тъмен или млечен шоколад, разбъркан със сметана или кокосово масло.

Канадският вариант на американския трюфел, известен като трюфел на Харви,  пък съдържа фъстъчено масло и смлени бисквити.

Европейският трюфел се произвежда на основата на сироп и смес от  какао на прах, сухо мляко, мазнини и подобрители за създаване на маслена емулсия.

Френският трюфел се прави от прясна сметата и шоколад, след това се овалва в какао или смлени орехи.  

За белгийския трюфел  се използва тъмен или млечен шоколад с пълнеж от шоколадов ганаш, сметанов крем или орехова паста. В ганаша често се прибавят различни вкусови добавки, включително и алкохолни напитки – коняк, ром, ликьор.

Швейцарският трюфел представлява смес от разтопен шоколад с гореща смес от сметана и сметаново масло, която се разлива във форми и след това се поръсва с какао.  
Истинските и качествени френски и швейцарски трюфели имат много кратък срок на годност, тъй като се произвеждат от пресни продукти без  консерванти и добавки.

В крак с модерните тенденции в кулинарните и сладкарски вкусове вече съществуват и по-ексцентрични разновидности. Например вегански трюфели, сурови трюфели… При първите формата е произволна, но е задължително да са адаптирани към веганския тип хранене, който изключва консумацията на мляко и животински мазнини.
”Суровият” трюфел пък комбинира кокосово масло, сурово какао, сурово агаве. Вместо в шоколадова глазура се овалва в настъргани сурови ядки или какао на прах.

А „Шоколадовите трюфели за ВсеСтранници” от поредицата ВсеСтранни вкусотии са местна черновитска рецепта, неповторима нийде по света! Защото зелено сирене се прави само в това село на Земята!
Направих  трюфелите със сирене и шоколад с много мерак по повод качването на групата от село Черни Вит през Бенковската пещера към тракийски град и светилище Чертиград, за да подсладя, поощря и калорийно да подкрепя ентусиазма за няколкочасовото катерене по стръмните пътеки към древната крепост.
А за разграбването им – БЛАГОДАРЯ!

Ето от какви „вълшебни” съставки могат да се сътворят:

Трюфели със сирене и шоколад
(за ~ 26-30 трюфела)

250 г зелено сирене (ако няма в наличност от него - меко безсолно сирене)
100 мл готварска сметана
70 мл прясно мляко
200 г шоколадов кувертюр
по желание отцедени плодове от сладко (вишни)

Кувертюрът се разтопява на водна баня. Към него се прибавят сметаната и прясното мляко, хомогенизира се чрез разбъркване с дървена лъжица. Ако се използва меко сирене Рикота, Крема, Маскарпоне, се разбива с миксер и се оформят топчета, в които се поставя плодът от сладкото. Ако се използва зелено сирене се оформят парченца. Топчето/парченцето сирене се потопява в разтопения кувертюр, а след това се овалва в натурално какао на прах (без захар). Поставят се в хартиени кошнички или тарелка от кутия шоколадови бонбони, и се изчаква да се стегне кувертюра. А след това се хапват с удоволствие в хубава компания!

Важно при приготвянето на сладки трюфели:
Шоколадът за глазурата трябва да е с високо съдържание на какао – повече от 35%, защото колкото по-голямо е количеството на какаото, толкова по-течен става шоколадът при разтопяване, в следствие на което обвивката на трюфела се получава лека, фина и топяща се в устата.
Готовите  трюфели е най-добре да се съхраняват между пластове пергаментова хартия. Независимо от продуктите, които сте използвали за трюфелите, след като са готови, трябва да ги държите на хладно място. Хладилникът не е за препоръчване, защото се губят важни вкусови нюанси.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6005
Брой селища: 21600
Брой снимки: 16997
Брой видеоклипове: 163
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 1343
Регистрирани потребители: 295