Паметна плоча на д-р Петър Берон в Брашов
Местоположение
 
 • Държава:
 • Регион:
 • Област:
 • Община:
 • Селище:
 • в околностите на
 • GPS: N 45.635834 E 25.581240
 
 • Ориентировачна надморска височина: 620 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
 • Паркинг: В околните улици
 
 

Паметна плоча на видния български възрожденец д-р Петър Берон бе поставена на фасадата на музея „Първо румънско училище” в град Брашов, Румъния, където  се съхранява печатарската преса, отпечатала "Рибният буквар" през 1824 г.

Инициативата е на посолството на Република България в Румъния и се реализира в сътрудничество с Румънската православна църква и е израз на почитта на българския народ към това свещено за българите място. Проектът е финансиран по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС и е стъпка за популяризиране на българското културно наследство и постижения извън територията на България.

На официалната церемония за откриването на плочата на 13 юни 2016 г. в музея „Първо румънско училище”, разположен до храм „Свети Николай”, квартал Шкеи в град Брашов, Румъния, присъстваха временноуправляващият посолството на Република България в Румъния, заместник-председателят на Окръжния съвет на окръг Брашов, свещеници от румънската и българската православна църква. 

Д-р Петър Берон пристига в Брашов през 1823 г. и става частен учител на децата на друг българин – търговеца Антон Иванов (Йованович) от град Сливен. Запознава се с Антон Пан, българинът написал румънският химн и по това време главен учител в Първото румънско светско училище, открито в двора на брашовския православен храм „Свети Николай“.
Именно на печатната преса на училището през 1824 г. се отпечатва и „Буквар с различни поучения, собрани от Петра х. Беровича за болгарските училища”, станал известен като Рибния буквар. 
Енциклопедичното учебно помагало, с което ученият има амбицията да модернизира образованието на българчетата, постига впечатляващ успех. Рибният буквар е преиздаден  шест пъти в продължение на 20 години и става най-популярният учебник в българските възрожденски училища.

В архива на „Първо румънско училище” и до днес се съхраняват много ценни старопечатни книги, част от които могат да се видят и в експозицията към училището – музей. Печатарската преса, на която е отпечатано първото издание на Рибния буквар е съхранена като по чудо в сградата в която се е намирало и първото светско училище в Румъния. Уредникът на музея - свещеник Василе Олтян разказа, че от няколко години българските посетители в музея са се увеличили многократно. 

 
 • Интернет: Не
 

Култура

Новини

Дата на новината: 13.06.2016

Календар

Начална дата на събитието: 13.06.2016
Крайна дата на събитието: 13.06.2016
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2600
Регистрирани потребители: 363

Реклама