ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Южен централен
  • Област: Пловдив
  • Община: Асеновград
  • Селище: гр. Асеновград
  • в околностите на гр. Асеновград
 
  • Ориентировачна надморска височина: 350 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: При Асенова крепост или в Бачково
 
 

VseStranni pateshestvia

Senatus Populusque Romanus

След съботното ни проучвателно пътешествие около село Югово, в неделя ВсеСтранници сме на гости на туристическо сдружение „Устремени“ от Асеновград, които ще ни презентират почистеният и маркиран от тях античен римски път между Асеновград и село Бачково.

Цялото трасе е с дължина около 9 километра и при спокоен ход, включително и снимането, се преминава за около 3,5 часа. Около 70% от трасето е по ясно видим античен, римски път, с внишително подпорни стени и два римски моста.
По маршрута се разкриват прекрасни гледки към западната част на Добростанския рид и основно към масивите, на които са разположени връх Безово и Червената скала, а също и към долината на Чепеларска река.

Този римски път се е подържал и ползвал активно до началото на XX век, когато е изградено трасето на сегашния път между Асеновград и Бачково.

Още от 8:30 сутринта започваме да се събираме пред Асеновата крепост над Асеновград и до 9:00 групата набъбва внушително до над 100 човека. Прави се бърза снимка от организаторите и най-нетърпеливите вече са по трасето. Като за сутрешна разгрявка грабваме кой каквото свари от струпаните при крепостта строителни материали и ги носим до попътния параклис „Свети Атанасий“ – до там всичко се носи на ръце.

Началният участък от пътя е с плавно и приятно спускане. Има малък срутен участък, който е обезопасен с парапет, След около 40 минути стигаме до долината на Лясковска река, ляв приток на Чепеларска. Там преминаваме по чудесно запазения римски мост в местността Луковица.

Следва завой надясно и стръмно изкачване по коларски път във вилната зона. Там горе е и следващата панорамна гледка към долината на Чепеларска река и Тунел 1 долу на пътя с ВЕЦ „Асеница-1“. След това римския път леко се позагубва в някои участъци, поради вилно застрояване и срутища. Но по добре маркираната пътека през гората се стига до следващия му участък.

Малко след подминаване на Сухата чешма се достига до красива извивка в римския път, от която се разкрива прекрасна гледка по пътя към  Тунел 2 в посока към Бачково  – едно чудесно място за слънчева почивка. Следва продължително и плавно спускане към селото.

По пътя се пресича дълбок дол с разрушен римски мост. А в долината под него е каптирано малко изворче – това е единственото място с вода по пътя. Спускането към Бачково е съпроводено с постоянно красиви гледки.

Завършвайки прехода в Бачково имате няколко възможности за връщане: пеша обратно по пътя, с транспорт по асфалта, или пеша по асфалта до римския мост в местността „Луковица“ и от там отново по римския път до Асеновата крепост.
В последния вариант можете да се отбиете за почивка и до параклис „Свети Атанасий“.

SPQR - Всички обекти от римско време в Странник

Всички обекти от римско време на карта

Още ВсеСтранно-опознавателни пътешествия ...

Заповядайте пак с пътешественическо-опознавателна група ВсеСтранници!

 
 

Култура

Маршрути

Новини

Дата на новината: 20.11.2016
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2628
Регистрирани потребители: 364

Реклама