Всички предложения

Dupini

На около 20км южно от Велико Търново и на около 8км югозападно от Килифарево асфалтецът полека изчезва. По-нататък с кола не може да се продължи. И трябва да знаеш коя пътека да хванеш сред храстите и треволяка. Тъкмо се чудиш накъде си тръгнал и - пътят в тази прилична на джунгла гора изведнъж се показва в бившата си калдъръмена хубост.

Според преданието преди много, много години, в Тревненския Балкан живеели две надарени сестри. Били със силно изразени рубенсови форми, особено в долната част на гърба. Сестрите се омъжили и заживели в две съседни махали. Лека-полека хората почнали да наричат едното село Горни Дупини, а другото Долни Дупини - според съответната денивелация и специфичните им рубенсови забележителности. Били чудни дюлгерски селища – майсторите каменоделци сътворили такива градежи, че стените стоят здраво и до днес. Селата били скрити в Балкана, а високите и здрави каменни стени с амбразури пазели обитателите им от нахлуващи врагове. После живота се успокоил, хората слезли в равнините и селата западнали. Сега в тях не живее никой.

Няма да намерите Горни Дупини и Долни Дупини на картата. По социалистическо време махаличките Дупини били прекръстени но вече не това което е горе в планината, а долу в равното – скоро след това изгубили и население, и име, а местоположението им останало скрито сред избуялата гора.

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6005
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17034
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 1614
Регистрирани потребители: 309