Всички предложения

Vakarelski manastirСело Вакарел се намира само на около 25 км източно от околовръстното на град София, от северната страна до магистралата към град Пловдив.
Обикновено всички профучаваме без да се оглеждаме наоколо.

Селото е опожарявано няколко пъти по време на турското робство и като следствие се е разроило в над 20 махали, повечето от които вече са самостоятелни селища.
Край почти всички на прекрасни места са изградени параклисчета.

Перлата и централно място сред тях обаче заема Вакарелски манастир "Света Петка", съхранил спомена за преминаване по тези места на мощите на Света Петка Бълграска на път от Белград за Цариград.

От 2009 г. мястото се стопанисва от игумения Агнеса, която с много жар се е заела да го възроди. Монахинята е изключително благ и добронравен човек, и посреща с благопожелания всеки отбил се странник.

Но мястото е отдалечено на около 2 км от селото и няма вода за пиене - всичко се носи. До манастира стига черен път, по който в сухо време може да се достигне и с всеки лек автомобил. Но околността е изключително приятна и за пешеходна разходка. Има и лековито аязмо ...

Когато се отбиете в тази посока, няма да сгрешите, ако занесете на игумения Агнеса плодове и особено някоя голяма туба с вода за пиене. Както и поздрави от Странник.

В южна посока разходката може да продължи до връх Брънкова китка с изградения на него параклис "Св.Св.Петър и Павел". Върха е най-високия в тази част на планината и от него се открива прекрасна гледка към планините Рила на юг, Витоша на запад, Стара планина на север и Ихтиманската долина на изток.

Още малко по на юг е и Габренски манастир "Свети Димитър" край село Габра. Може да се достигне по черния път през приятните хълмове или по асфалта до селото от село Нови хан.

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2618
Регистрирани потребители: 364