Игри

Буккросинг зони в Странник

BookCrossingБуккросинг (BookCrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване в интернет на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали. 

Буккросинг е безплатна световна библиотека. Той е социална мрежа прославяща литературата и място, където книгите добиват нов живот. Буккросинг е актът, при който книгата получава уникална идентичност по такъв начин, че когато минава от читател на читател, да може да бъде проследена и да свързва хората.

Идеята за Буккросинг възниква през 2001г. На Рон Хорнбейкър му направило впечатление, че се появяват сайтове за проследяване на различни предмети, но не и за проследяване на книги. Все пак, книгите са много повече от материални обекти, те носят елемент на емоционална привързаност и силни пристрастия; книгите не са само предмети, които се колекционират, но и неизменно се споделят. Това било ядрото, от което започнало пътешествието. С помощта на съпругата на Рон, Каори, и съоснователите Брус и Хедър Педерсън, сайтът стартирал през същата година. Той предлага един забавен начин за проследяване и споделяне на книги, служещи за основа, която свързва хората на по-дълбоко ниво и улеснява Голямото общуване.

Буккросърите обичат своите книги и обичат да ги четат. Те са най-щедрите, изобретателните, приземените, добросърдечните, духовитите, забавните и образовани хора на лицето на земята.

Буккросърите регистрират освобождаваните книги на сайта www.bookcrossing.com, от където всяка книга получава свой собствен уникален номер (BCID: Bookcrossing ID number; буккросинг идентификационен номер). Този номер се постава със съответен етикет на самата книга и я идентифицира еднозначно. Странник подлепя заедно с етикета и малък дневник (LogBook), в който всеки прочел книгата може да се запише.

Хората, които „хванат“ освободена книга, следват инструкциите дадени на етикета: да посетят www.bookcrossing.com, за да видят къде е била книгата и кой я е прочел. Могат да направят нов запис, за да узнаят буккросърите преди тях, че тя е в добри ръце.

След като я прочетат (или не я прочетат), те отново я освобождават на всякакви места, където тя може да бъде отново намерена. В общия случай това място може да бъде произволно (пейка в парка, маса в кафене, в автобуса ...) но има и доста Буккросинг зони, където е сигурно, че книгата няма да бъде повредена.

Терминът “bookcrossing” вече е добавен в Оксфордския речник и означава: практиката да оставяш книга на публично място, за да бъде взета и прочетена от някой друг, който след това отново да я остави. А буквално означава място, където се пресичат пътищата на книгите

Официален сайт на Българското Буккросинг общество и Буккросинг група във Фейсбук.

Примерни етикети:

- Външен етикет за корицата на книгата, разпечатва се на лист А4;

- Вътрешен етикет с инструкции и Bookcrossing ID number, разпечатва се на лист А4;

- Дневник (LogBook) - първа и втора страница се разпечатват като лице и гръб на лист А4. Обозначени места за над 50 читатели. Като свърши, можете да продължите и на вътрешната корица ;-)

- Табелка за обозначаване на Буккросинг зона. Разпечатайте във формат А4 (ламинирайте) и обозначете мястото на витрината си. Може да използвате и втори екземпляр за позициониране вътре. БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ на търговски обекти обозначени по този начин.

Игри
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2658
Регистрирани потребители: 367