Крепост Аетос
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югоизточен
  • Област: Бургас
  • Община: Айтос
  • Селище:
  • в околностите на гр. Айтос
  • GPS: N 42.717538 E 27.239356
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 700
  • Ориентировачна надморска височина: 320 м.
 
 

Тракийската, антична и средновековна крепост Аетос е играла важна роля в отбранителната система на българските земи срещу набезите на татари, авари и кръстоносци.
Намира се на височината „Хисаря” на 2 км. северозападно от гр. Айтос. Името в превод означава орел. Така е отбелязан от византийския хронист Никита Хониат и в хрониката на френския рицар Жофруа дьо Лавардуен.
Преданието гласи, че древният млад владетел обичал много често да ходи на лов с любимият си помощник Орела. Щом убиел някой заек или друг дивеч, неговия пръв приятел се спускал да донесе улова. Веднъж обаче излязъл сам на лов със своя другар Орела, но ненадейно срещу него излязла мечка, която го нападнала и обезобразила. Неговият верен другар се притекъл на помощ, като извадил с острите си нокти и клюна си очите на мечката и я прогонил и предано разперил криле над своя господар, за да пази раните му от слънце и вятър.
След няколко часа тръгнали прислугата да търсят своя господар, който закъснявал от лова. Когато го открили целия издран и окървавен, с надвесен над него верния му другар, те мислейки, че Орела е причинил това го убили. След, като се възстановил младият владетел бил безкрайно разочарован от постъпката на своите придворни и в знак на признателност на своя другар нарекъл града на негово име Аетос.
Крепостта е издигната между 650 и 750 г. Днес се забелязват останките от три кули.
Константин Иречек, който е посетил крепостта дава следното описание: "Важността на Айтос се състои в неговото местоположение при входа на прохода в балканската долина, през която води пътят през планините за Провадия. Старата крепост…, споменавана в 14 век, се намира на Хисарбаир, който се издига на 185 м. над града на северозападната му страна. Нейните останки лежат на върха със склонове на всички страни, много стръмни…Формата на градището е неправилна: по- скоро прилича на триъгълник, на юг по- широк и с острия ъгъл обърнат на север, около 300 крачки надлъж. Крепостната стена отдавна е съборена от вятър и дъжд, тъй че от нея са останали само купове камъни и тухли…Забелязах и основите на три кули, от които най голямата е стояла на най- високото място посред крепостта." През 1366 г. крепостта безуспешно е обсаждана от савойските войски.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2515
Регистрирани потребители: 360

Реклама