Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: Благоевград
  • Община: Гоце Делчев
  • Селище: гр. Гоце Делчев
  • в околностите на гр. Гоце Делчев
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2008
 
 

Автор: Николай Даутов

Всъщност, както се вижда от снимката, книгата не е само пътеводител, а и речник. В началото идеята беше да се направи само речник, който да внесе подредба и яснота след голямата бъркотия породена от смени на имена от висшестоящи, такива дадени от туристите или автори писали през годините за Пирин, които често влизат в конфликт с названията познати на местните хора и голямата част от любителите планинари. По-късно идва и идеята нещата да се комбинират с пътеводител, тъй като такъв не бе издаван от 1988 г. - от 20 г.

Накратко, какво представляват двете части на книгата:

 1.Речник
Дава подробна географска информация за положението на върхове, реки, езера, местности, съчетано с обяснение за значението и произхода на съответното наименование. В неговото начало е дадена кратка информация, засягаща топонимията на Пирин. В нея се обобщава развитието на наименованията през вековете и такава, засягаща хората, живели в и около планината в исторически план.
Самите обекти са подредени по азбучен ред. На първо място за всеки от тях е дадена кратка географска характеристика, засягаща тяхното положение, допълнена с любопитна статистическа информация. Следва информация за произхода на съответното название. Тя включва етимология на думите, тълкувание на разглеждания топоним – случки, легенди, предания, прилики, връзки с поминъка на населението в Пирин. Чрез цитати са представени становищата и предположения на различните автори, писали за някои обекти.

 2.Пътеводител
Включва описания на най-главните и популярни маршрути в тази планина. В него попадат всички маркирани пътеки групирани в 40 двупосочни маршрута. Водещ фактор при тяхното определяне е цветът на маркировката. Освен подробни описания са дадени такива на всички изходни пунктове и точки, откъдето те започват.
Всеки маршрут е придружен от информация за денивелацията, която предстои да бъде преодоляна, онагледена с профил на трасето. Този, който ползва пътеводителя би могъл да си изгради една предварителна представа за степента на трудност на всеки маршрут. Маршрутите са разделени на подмаршрути (отсечки), които могат да се комбнират и ползвателя да може да съчетава отсечки от различни маршрути и лесно да направи собствен такъв.

 Приложения
Не може да се каже, че това е отделна част от книгата. Тук влизат списък с полезни интернет сайтове, информация за хижите с разтояния между тях (посочени са маршрутите до тях), статистическа информация за планината, както и 16 картосхеми с легенди към тях. 12 от картосхемите са цветни и обхващат цялата планина. Останалите 4 схеми са тематични - хижи, циркуси, седловини и езерни групи

 Как интересуващият се може да се сдобие с книгата?

Целият тираж е при автора - Николай Даутов. Засега може да се изпраща по куриер или по пощата, докато се намери по-удачен вариант. Книгата е 312 страници, а цената 12 лв. За връзка с автора или заявка може да пишете на електронния адрес на ТЕПД "Ореляк" oreliak@gbg.bg или на nikolay12@abv.b

Съдържание на Библиотека: Пътеводители - България
Тематично съдържание на цялата библиотека

 
  • Интернет: Не
  • Е-поща: nikolay12@abv.b, oreliak@gbg.bg
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364