Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северен централен
 • Област: Велико Търново
 • Община: Велико Търново
 • Селище:
 • в околностите на гр. Велико Търново
 • GPS: N 43.098288 E 25.666294
 
 • Ориентировачна надморска височина: 360 м.
 • Вид достъп: Автомобилен
 • Паркинг: По улиците на селото
 
 

100Архитектурно-музеен резерват "Арбанаси" обхаваща цялото село Арбанаси - едно от най- живописните стари селища в страната и е част от обектите на Регионален исторически музей. Намира се на 4 км североизточно от град Велико Търново.  Разположено е на  едноименното скалисто плато и има неповторим изглед към средновековната част на старата  българска столица Велико Търново. Селището е основано през 13 в. от български боляри.
С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16- 17 век на къщите и храмовете и природните си забележителности Арбанаси е истински рай за туристите- зеленина, спокойствие и уют.
Къщите- крепости впечатляват със суровия си външен вид и високи каменни огради, които силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобство на интериора. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезби, стените са декорирани с гипсоелементи, изписани с цветя.

Седемте арбанашки храма са едни от най- забележителните паметници на българското изкуство през периода XIV-XVIII в. Това са "Св. Архангели Михаил и Гавраил", "Рождество Христово", "Св. Димитър", "Св. Атанасий", "Св. Георги", "Св. Богородица" и "Св. Николай Чудотворец". Последните два по-късно са превърнати в манастири. Уникалните им стенописи разкриват развитието на живописта в един преходен период към изкуството на българското Възраждане и неговата връзка със столицата на Втората българска държава – Търновград.

Според документи по времето на разцвета на селото е имало около 1000 къщи, но днес в автентичния си вид са запазени около 100. 
В архитектурата на арбанашките къщи се долавят елементи от стила на различните етноси, които са живели в селото. Една от най-забележителните сред тях е Хаджи Илиевата къща, наричана още "царската", поради факта, че в нея са отсядали Фердинанд и Борис III. Както почти всички къщи в селото и тя е оградена с внушителен зид. Изключителна красота на интериора придават дърворезбите по тавана и прозорците и украсата от глина по стените.
Най-голямата запазена къща в Арбанаси е Констанцалиевата къща. Човек няма как да не остане поразен от лукса, в който са живели нейните обитатели. Тя има просторен салон за гости, няколко спални, столова, специална стая за родилки, където жените прекарвали 40 дни с новородените. Тук е и една от най- старите запазени вътрешни тоалетни у нас. В къщата е подредена и богата експозиция за бита и материалната култура на Арбанаси, в която са събрани шарени черги и губери, метални и глинени съдове и др.

Допреди 4-5 години село Арбанаси беше топдестинация и за иманярите. В селото все още се носят легенди за несметни богатства, които чакат своя откривател. И досега могат да се открият заровени жълтици, твърдят местните. Според иманярско поверие винаги когато се намери съкровище, трябва да се остави малка част от него на мястото, където е намерено. Така се избягва проклятието на човека, който е заровил съкровището, а се оставя по нещо и за колегите, които ще минат след това. Местните разказват, че заради миналото величие на Арбанаси през 90-те години около селото се е вихрила истинска треска за злато.

Архитектурно- музеен резерват Арбанаси е един от Националните обекти на България. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания".

 
 • Адрес: село Арбанаси
 • Интернет: Не
 • web: http://www.museumvt.com
 • Е-поща: rimvt@abv.bg
 • Телефон: +35962682511
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2600
Регистрирани потребители: 363

Реклама