Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.082618 E 25.650415
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен до входа на хълма, пешеходен
  • Паркинг: В околните улици, платена зона
 
 

Geocaching100Sveta PetkaHristianskite mesta na vyarataАрхитектурно- исторически резерват "Царевец" е се намира в източната част на живописния град Велико Търново и част от експозициите на Регионален исторически музей. На хълма е главната българска крепост и най-мощната твърдина по времето на Второто българско царство (1185-1393г.), пленяваща с великолепната си архитектура.

През Средновековието хълмът, на който е била ситуирана крепостта, е бил гъсто застроен с административни и жилищни сгради, разположени по  склоновете му, увенчани с издигащите се на върха царски и патриаршески дворец. При археологически разкопки са разкрити основите на 470 жилищни постройки, архитектурен комплекс обитаван от високопоставен български аристократ, страноприемница. През столичния период в крепостта са функционирали 23 храма и 4 градски манастира. Техните фасади са били изпълнени в типичния за епохата живописен стил, а вътрешноста им е били покрита с великолепни фрески.

Някога сегашният път от входа на Царевец към Асенова махала не е съществувал - пътят е минавал само през крепостта.

Най- старите открити следи от човешко присъствие, открити на хълма Царевец датират от второто хилядолетие преди Христа. През IV век хълмът бил заселен, а в края на V в. на него се издигала византийска крепост. По време на XII в. върху нейните основи започнал градежът на крепостта, запазила се и до днес. Интересни легенди свързват крепостта Царевец с римския град Никополис ад Иструм, край село Никюп, както и с хан Крум.

Крепостта имала три официални входа, като Главната порта се намира в най-западната част на хълма, където само тясна ивица скала го свързва останалата част на града. От северозапад към Асенова махала и Трапезица се намира Малката порта. А в южната част на крепостта, до Балдуиновата кула се намира Френкхисарската порта. От западната страна на Лобната скала, където били извършвани екзекуциите, имало и малък изход към манастира при храм „Св.Св.Петър и Павел".

След падането на Търново под турско робство, на Царевец са се разполагали няколко турски квартала. Имало изградена и голяма джамия. Те били разрушени веднага след Освобождението.

Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930г. и е завършена през 1981г. в чест на 1300 годишнината от създаването на българската държава. Разкопките и откритията продължават обаче и сега.

В централната част е разположен Дворцовия комплекс, който представлява сбор от постройки, обграден от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа, от север и юг. Включва Тронна зала, Дворцова църква и царски покои. Той е най-внушителния и монументален ансъмбъл в столицата, разположен на площ от 2872 кв.м. През периода XII – XIV век претърпява няколко преустройства. Защитен е от всички страни с мощна крепостна стена и кули. Във вътрешността му са разположени сгради с богато украсени фасади. Тронната палата и личните покои на владетеля са били с великолепен интериор. В Двореца са се намирали канцелариите на царската администрация, както и редица сгради с хранително, хигиенно и стопанско предназначение. В дворцовия храм са били положени мощите на най-почитаната от българите светица– Света Петка Българска, което прави мястото едно от местата свързани със Света Петка Българска. В този храм са погребани някои от българските владетели управлявали през XIV век.
В близост до северната стена на Дворцовия комплекс се е намирал легендарния Шишманов бряст, свързан с пророчески думи на цар Иван Шишман преди превземане на крепостта от турците.

На най-високата точка на хълма Царевец се е намирала резиденцията на българските патриарси. Тук е извисявал своята кула- камбанария  патриаршеският храм "Св.Възнесение Господне". От Патриаршията – “майката на всички български църкви” се осъществява администрирането и управлението на църковния живот. Ограденият с крепостна стена и кули патриашески комплекс заема площ от 2413 кв. м. В него са се намирали библиотеката, скрипоторият, жилищните и служебни помещения на патриарха, килиите на монасите. В храма се пазели мощите на св. Михаил воин и на канонизираните за светци български патриарси Йоаким I, Макарий и Йоаким III.
Завоевателите и времето не са пощадили храма. От някогашните стенописи и богатата вътрешна украса почти нищо не е оцеляло. Възстановена като храм- паметник през 1981 г. по проект на арх. Боян Кузупов, изписана в модерен стил през 1985 г. от Теофан Сокеров, днес Патриаршията е своеобразен музей на нашата средновековна история и едно от християнските места на вярата. Галерията от исторически сцени и образи ни припомня такива важни и значими събития и личности, като въстанието на Петър и Асен, довело до възстановяване на българското царство в края на ХІІ в. и обявяването на Търново за столица, победата на цар Калоян при Одрин в 1205 г. над латинските рицари, цар Иван Асен ІІ - разширил България отново на три морета, цар Иван Александър- един от най-образованите и ерудирани български монарси, при който българската средновековна култура достига изключителен разцвет, школата на монаха исихаст Теодосий Търновски, княз Борис І Михаил, посрещащ учениците на светите братя Кирил и Методий. В олтара на храма е изобразена Богородица с Христос като един от най- прекрасните символи на живота. Това изображение, както и всички останали стенописи имат изцяло светски характер.

Балдуиновата кула е издигната недалеч от мястото, където се е намирала Френкхисарската порта, която била южния от трите входа на Царевец. Името на тази кула е свързано с легендата, че в нея е бил затворен и намерил смъртта си латинският император Балдуин Фландърски. Той бил пленен от българският цар Калоян след битката при Одрин през 1205 г. Комплексът имал връзка с единственото водоснабдително съоръжение извън стените на цитаделата. Съвременната кула е построена през 1930 г. по проект на архитект Александър Решенов по подобие на запазена средновековна кула, намираща се в Средновековен град Червен. Освен входа, средновековната кула охранявала и водохранилище.

Интересна история за превземането на Търново от турците разказва Петко Р. Славейков в спомените за детските си години в града в статията „Как се превзело Търново без цар”, публикувана през 1894г.

Някогашната история се пресъздава в наши дни чрез аудио- визуален спектакъл "Звук и светлина". Това е една наистина уникална атракция за Европа и част от магията на Царевград Търнов. Първото шоу е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Стотиците цветни светлини, трите лазерни лъча, представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на турското иго, революционното движение и Освобожданието. Подобни спектакли има на не повече от три места по света. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто Българско Царство, като за декор служи самият хълм Царевец.  

Архитектурно- исторически резерват "Царевец" е един от Националните обекти на България. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания".

В района на крепостта е скрит и Геокеш Tsarevets (GC2B5Y7).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
 

Култура

Спец. туризъм

Цена за практикуване и други такси : Входна такса към 2012г
Възрастни - 6.00 лв
Учащи - 2.00 лв
Възрастни участвали в развитието на Р.България - 3.00 лв
Семейство (с до 3 деца) за 1 музеен обект - 6.00 лв
Индивидуален двудневен пакет за 10 музейни обекта - 20.00 лв
Семеен(родители с до 3 деца) двудневен пакет за 10 музейни обекта - 30.00 лв
Безплатно посещение всеки последен четвъртък от месеца

Период на практикуване :
8:00 - 19:00(април-октомври)
9:00 - 17:00(ноември-март)
Влизането на посетители се преустановява 45 мин. преди края на работното време.

Маршрути

Развлечения

Царевец - Звук и Светлина



Veliko Turnovo - Tsarevets, Велико Търново - Царевец



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама