Празник Лазаруване
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: с. Дичин
  • GPS: N 43.216561 E 25.480127
 
  • Ориентировачна надморска височина: 100 м.
 
 

На Връбница децата стават рано и се обличат с най- новите си дрехи, ушити в народен стил. Момичетата са със сукманче, шита блузка, елече, коланче с пафти, герданче, гривни, на главата „баръш” (забрадка). Момчетата са с потури, червен пояс, бяла риза, коланче, бели навои с черни върви, свински цървули.
На главите си закичват цветя. Момичетата носят кошнички, окичени с цветя, а момчетата – везани торбички. Всички се събират в училищния двор и тръгват с учителите да лазаруват из селото, като предварително се разделят на групи. Междувременно е уточнено коя група кой район ще обходи.
Като влязат в двора на къщата, те питат домакините каква песен да пеят- за момък, за мома, за детенце или за стари хора. Съответните песни се съпровождат с танц обикновено ръченица, хоро или други. След като изиграят лазаровата песен, домакинята слага в кошничките на момичетата яйца, а в торбичките на момчетата брашно, орехи, сушени плодове и други. След обхождане на селото децата занасят всичко в училището. Събраните яйца, брашно, и други продукти продават, а парите дават на училището с благотворителна цел.

После всички деца отиват на реката. Правят се венчета от върбови клонки, хвърлят ги в реката и бягат по брега да видят кое венче ще бъде първо. На което дете венчето е първо, то ще бъде кръстник на първия ден на Великденския празник, на което е второ, ще бъде кръстник на втория, а на което е трето– ще бъде на третия ден.
На първия ден всички деца отиват в първия кръстник, на втория ден у втория кръстник, а на третия ден у третия кръстник. Там ги черпят с червени яйца и козунак, после отиват на хоро. То се прави в Соргуна под Мореолу. В продължение на три дена се прави хоро с участието на оркестър от народни инструменти.

Източник: Книга за село Дичин

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2515
Регистрирани потребители: 360

Реклама