Площад
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.081335 E 25.645411
 
  • Ориентировачна надморска височина: 160 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: Платен паркинг
 
 

Площад "Цар Асен I" се намира пред входа на крепостта Царевец в град Велико Търново. В западния край на площа се намира стара каменна чешма.  До 2010г. над чешмата се извисяваше разкошна голяма върба, която обаче беше премахната при ремонта на площада, поради старостта си.

В миналото площадът е бил известен като Каябаш (Голямата скала) и е бил вторият по големина търговски център в Търново. На площад Каябаш били разположени няколко чаршии- абаджийска, кожухарска и сарашка. Тук била покритата чаршия със златарски и манифактурни дюкяни, подобна на тази в Цариград, а между тях се издигала голяма джамия, известна като Сарашката (Каябашката) джамия.
Джамията била подържана от сарашкия еснаф, откъдето носи и името си. По време на Руско-турската освободителна война от 1877г., джамията била използвана като казарма за пленени турски войници, а по-късно и от руските войски и българското опълчение.
През 1892г. джамията била съборена, а мястото превърнато в градина. Няколко години по-късно на това място е построена сградата на Постоянната комисия (бившия Окръжен съвет).
Североизточно до Сарашката джамия се издигала българската кула-часовник, която отмервала времето за работа на еснафите. Тя била построена през 1872г. от Уста Генчо от село Генчовци, Тревненско. Часовниковата кула била съборена през 1892г.
Югозападно под Сарашката джамия при слизане по сегашното стълбище към площад "Растата" до към 1905г. се е намирало и най-популярното турско кафене в града - Червеното (Салкъм) кафене. То се е отличавало със своята архитектура - сградата била с форма на осмогълник в план, а фасадите били облицовани с червени тухли. Имала седем прозореца с гледка към околните чаршии, а осмата ниша била за жарта, където се е приготвяло кафето. Облика на кафенето е съхранен в макет на Леон Филипов от фонда на Регионален исторически музей.

По свидетелство на Петко Р. Славейков в спомените за детските си години в Търново в статията „Как се превзело Търново без цар”, публикувана през 1894г., по пътеката към площад "Растата" се е намирал гроба на Адил Баба - първият турчин влязъл в крепостта Царевец от това място:
"От Кесик кая (Сечената скала) до 200 или 180 мерки, разкрача, към Каябаш, дето е сега чешмата, от там малко възсукано към пладне има една уличка и слазя към източните врата на бабукчийската чаршия. Току насред пътечката или на долния край тя е малко изкривена до бабукчийската чаршия и е навътре: там има една пенджера, току на прозореца железен отвътре има една глава от камък на гроб. Туй е главата на „Адил Баба”. Той се е вмъкнал в Търново най-напред от Каябаши надолу. Тук са го съзрели най-напред и се спуснали връх него, та го ранили, може би и убили, но подир него наскачали и друг много и не могли да ги смогнат и те превзели Търново, останали вътре."

През 2012г. площад "Цар Асен I" беше изцяло ремонтиран и обновен.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364

Реклама