Легенди за Вълчо началник
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Габрово
  • Община: Севлиево
  • Селище: с. Крушево
  • в околностите на с. Крушево
  • GPS: N 43.055734 E 25.150624
 
  • Ориентировачна надморска височина: 470 м.
 
 

PetolachkaТези легенди включват разкази за политкомисаря на Севлиевския партизански отряд Вълчо Цанков (Боян), родом от село Крушево, един от Паметниците на класовата борба в България.

Разказва Минка Стефанова (Лиляна), партизанка от Габровско-Севлиевския партизански отряд.
За Вълчо какво да кажа, той беше станал легендарен герой. За него легенди се носеха по целия край.
Вълчо се облякъл във формата на полицейски началник, качил се на мотор и минал посред град Севлиево, по главната улица и спрял пред участъка. Насъбрали се около него стражари, козирували му, и го запитали:
- От къде идете господин началник?
- Ида от София – им отговорил той.
Те се разтреперали да не би да иде до Севлиево по служба и да почне да ги разкарва из горите да търсят партизани. Един от стражарите се престрашил и го попитал:
- До тука ли идвате?
- Не! – отговорил им. – За Габрово отивам. Хайде довиждане.
- Довиждане господин началник!
Запалил мотора и заминал. Стражарите си отдъхнали, че се отървали от проверки и гонене по горите.
Вълчо стрелец
Вълчо бил такъв стрелец, че с куршумите на пистолета си можел да се подписва.  Птичка както хвърчала във въздуха той с един куршум я свалял.
Вълчо из околията
Вълчо на бял кон качен минал през село Коевци.
Ходил в Земеделска банка в Севлиево и изтеглил пари от влога си. Касиерът го познал, но на никого не казал, че Вълчо идвал по сред бял ден в банката, изтеглил пари и си заминал.
Партизанинът Христо Димитров (Милчо) добавя:
"За Вълчо се разказваха безброй верни и неверни истории: роден бил в риза и куршум не го ловял, можел от 100 крачки да се подписва с пистолет, посред бял ден минавал на кон през селата, заран си пиел кафето в най-личния ресторант "Централ", преоблечен като циганка врачувал на полицаите в участъка. Автори на много от тези истории бяха самите представители на властта. Ние, младите партизани, много пъти го молехме да ни разкаже кое е вярно, кое не е, но той махваше пренебрежително с ръка или направо отсичаше – измишльотини."

Вълчо Цанков /Боян/
Роден е през ноември 1914 г. в село Крушево. Като ученик в Севлиевската гимназия през 1931 г. се включва активно в нелегалните маркс-ленински кръжоци и се закалява като революционер. През 1933 г. попада в ръцете на полицията и във връзка с процеса на 93-та комунисти  от Габрово и Севлиево. Известно време работи в София и родното си село, където изпълнява ремсови и партийни задачи. През 1938 г. постъпва на работа в керамичната фабрика в Севлиево. Веднага бива включен в състава на Околийския комитет на БРП и става негов секретар. Заради своята активна дейност няколко пъти е арестуван.
В нелегалност минава на 10 август 1941 г. Като член на Окръжния комитет на БРП е включен във военната комисия и отговаря за бойната дейност на партизанските чети в Севлиевско. Заедно с Иван Райков /Владо/ укрепват партийните и ремсови организации и слагат начало на партизанската борба в околията.
През лятото на 1943 г., след сформирането на обединения Габровско-Севлиевски партизански отряд, става негов политкомисар. От есента на същата година е отново секретар на Околийския комитет на партията. Девети септември 1944 г. го заварва в Севлиево, където заедно с Иван Райков установяват властта на Отечествения фронт. След победата Вълчо Цанков работи известно време като секретар на Околийския комитет на БРП. След това минава в редовете на Българската народна армия и стига до чин полковник. След пенсионирането си живее в София. Починал е.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: "История на село Крушево"

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама