Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Югозападен
 • Област: София (столица)
 • Община: Столична
 • Селище: гр. София-Център
 • GPS: N 42.695854 E 23.332177
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 2010
 • Ориентировачна надморска височина: 550 м.
 • Вид достъп: С велосипед
 
 

Стил и мода не означава обратното на чисто и практично.

След като беше отложено поради проливните дъждове от 15 май, традиционното майско велошествието организирано от сдружение  “Велоеволюция” се проведе на 4 юни 2010г под мотото “Официални с колело”.

Велошествието се проведе за тринадесети пореден път в град София и в него се включиха над 200 участници. За да караш колело, не е необходимо да си облечен спортно, смятат организаторите. Затова те призоваваха участниците в шествието да облекат официалните си дрехи.

Участниците във велошествието се събираха от 17:00 часа на площад „Александър Невски” в град София. Официални гости на събитието бяха: кмета на столична община Йорданка Фандъкова, главен архитект Петър Диков, посланика на Италия Стефано Бенацо.

След официалното откриване, в 17:30 часа велосипедистите потеглиха по ул. „Г.С. Раковски”– бул. „Патриарх Евтимий”– бул. „Фритьоф Нансен”– бул. „Евлоги Георгиев”– до паметника на Съветската Армия. Всички улици бяха затворени и обезопасени за велошествието.

Велошествието завърши пред паметника на Съветската армия с ревю на колела- бяха представени модели на италиански дизайнери, любезно предоставени със съдействието на Италианския културен институт. Освен ревюто за чудесното настроение на участниците се погрижиха група Аявис с концерт и музика на живо.

От сдружението се надяват за в бъдеще да привлекат още съмишленици, които да се заемат с организацията на подобни инициативи из страната. “Целта е ясна – казва Иво Делин от “Велоеволюция”. - Това е послание към всички хора, които ходят с автомобил на работа да се замислят и да опитат да отидат с велосипед на работа, за да се убедят, че това е достатъчно бързо, лесно и ефикасно. По този начин те ще освободят столицата от постоянните задръствания. От екологична гледна точка по този начин София би могла да се превърне в един по-чист град. Основната цел е да се покаже на всички, които не вярват в удобствата на този транспорт, че той има много предимства. Откакто организираме това шествие, велосипедистите се увеличават и то значително.”

От сдружение “Велоеволюция” смятат, че в момента градските условия не са особено подходящи за велосипедния транспорт. По отношение на от други европейски столици София е доста изостанала. Според Иво Делин обаче “няма невъзможни неща”, защото колкото повече нараства броят на колоездачите, толкова повече шофьорите са принудени да се съобразяват с тях. Това от своя страна кара общините да се замислят за по-адекватни мерки относно велосипедната инфраструктура като цяло.

„Съгласно общия устройствен план на София има планирани около 300 километра алеи – продължава Иво Делин. - В момента хора от нашето сдружение “Велоеволюция” участват в официална работна група в общината за развитието на велосипедната инфраструктура. Основен приоритет е да се състави качествен план и стратегия за използването на велосипеди в София,  така че следващите правителства да се съобразяват с направеното и да продължат в същия дух. Една от задачите е да се преценят рисковите места и най-напред там да бъдат направени велосипедни алеи.”
В момента в София има изградени няколко такива алеи. Те са далеч от движението на автомобилите, в непосредствена близост до пешеходните зони. Маркирани са със специална сигнализация, за да се избягват инцидентите с разхождащите се.

“Планираме да направим интерактивна карта на София, която да може да показва всички удобни маршрути, подходящи за колоездачи – обяснява Иво Делин. - Ще ги подредим според особеностите – най-безопасни, най-бързи, най-чисти и т.н. Този проект ще отнеме може би една – две години. Нужно е финансиране. От центъра за градска мобилност ни съдействат и върху тяхната платформа ще направим карта на София с веломаршрутите.”

Източник: Велоеволюция

 
 • Интернет: Да
 • web: http://www.velobg.org
 • Е-поща: info@velobg.org
 • GSM: 359884098849, 359888785113, 359886009084
 

Спорт

Новини

Дата на новината: 04.06.2010
Сдружение "Велоеволюция" 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2618
Регистрирани потребители: 364

Реклама