Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.080802 E 25.642020
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, пешеходен
  • Паркинг: По улиците на града
 
 

100Археологически музей в град Велико Търново се намира западно от площад "Съединение" и е част експозициите на от Регионален исторически музей и един от Националните обекти на България. В него е представена експозицията "Търновград– столица на България XII– XIV век". Изложените в нея археологически паметници илюстрират хилядолетната история и култура на Великотърновския регион, като акцентът е поставен върху периода, когато градът е бил столица на българската средновековна държава.

В първа зала са експонирани керамични съдове, оръжие, оръдия на труда, идолна пластика и др., които в хронологичен ред представят развитието на поселищния живот в региона през най- дълбоката древност. Те произхождат от проучени по археологически път обекти– селищна могила в село Самоводене (неолит 5700-5000 пр. Хр.), селище в местността "Качица", Велико Търново (неолит- халколит 5300–3800 г. пр. Хр.), Джулюница (халколит 4800-4000 г. пр. Хр.), селищна могила при село Хотница (халколит), селище при Хотнишкия водопад (преход от халколит към бронз 3600 г. пр Хр.), тракийското селище на хълма Царевец (тракийска култура). Особен интерес представляват няколко уникални експоната– дъно на керамичен съд от неолита със знаци от предписмена система, златно халколитно съкровище от село Хотница, златни халколитни накити от пещерата при село Емен, четири колективни находки от оръдия на труда и оръжие от бронзовата епоха, материали от тракийската гробница при село Изгрев. През античната епоха на територията на сегашния Великотърновски регион се обособяват няколко големи градски, военноадминистративни и икономически центрове.

Експозицията във втора зала илюстрира тяхната история и мястото им в културно-историческото ни наследство. Чрез оригинален веществен материал и фотоси са представени различни аспекти на материалната култура на големият градски център Никополис ад Иструм, римският военен лагер Нове, центровете за производство на художествена, битова и строителна керамика при Павликени, Бутово, Хотница, Бяла черква, тържищата Перитензиум и Дискодуратере, ранновизантийския град разположен на хълмовете Царевец и Момина крепост. Най- впечатляващи сред експонираните паметници са: колекцията от керамични съдове и калъпи от II– IV век, оброчни плочки с изображения на древногръцки, тракийски и римски божества, бронзова пластика, геми и камеи, изработени от скъпоценни и полускъпоценни камъни, накити и др.

Многобройни паметници, представят различни аспекти на културата от времето, когато Търновград е бил столица на средновековна България (XII– XIV в.) в трета зала. Това са златни и оловни печати от царската кореспонденция, златни пръстени- печати на висши български сановници, монети на българските царе, накити, въоръжение, произведения на малката пластика, архитектурни детайли и строителна керамика, занаятчийски изделия, керамични съдове, предмети с източен и западноевропейски произход, появили се в столичния град благодарение на търговските връзки, книжовни паметници, образци на Търновската живописна школа и миниатюрата.

От 22 март 2013 г. (Празник на град Велико Търново), в Регионален археологически музей е оборудвана специална трезорна зала, в която са експонирани находките, от Тракийско погребение на знатен тракийски династ, край село Големаните, така както са намерени в реална възстановка. До тогава са били на съхранение в банков трезор заради неоценимата си стойност и отделни експонати са показвани частично.

Археологически музей в град Велико Търново е един от 100-те национални туристически обекта. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания".

 
  • Адрес: град Велико Търново, ул. "Иванка Ботева" № 2
  • Интернет: Не
  • web: http://www.museumvt.com/
  • Е-поща: rimvt@abv.bg
 

Култура

Спец. туризъм

Цена за практикуване и други такси : Входна такса: към 2012г
Възрастни 6.00 лв.
Учащи 2.00 лв.
Възрастни, участвали в развитието на Р.България 3.00 лв.
Семейство (с до 3 деца) за 1 музеен обект 6.00 лв.
Индивидуален двудневен пакет за 10 музейни обекта 20.00 лв.
Семеен(родители с до 3 деца) двудневен пакет за 10 музейни обекта 30.00 лв.
Безплатно посещение всеки последен четвъртък от месеца

Период на практикуване :
9,00 - 18,00 ч. (април-октомври)
9,00 - 17,30 ч. (ноември-март)
Профилактика - понеделник 9,00 - 12,00 ч.

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама