Къща
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Югозападен
 • Област: София (столица)
 • Община: Столична
 • Селище: гр. София-Витоша
 • GPS: N 42.617385 E 23.336932
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 2008
 • Ориентировачна надморска височина: 800 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
 • Паркинг: В околните улици
 
 

GeocachingПричудливата сграда с форма на гигантски охлюв, в кв."Симеоново" на град София, неминуемо привлича погледите на всеки минал край нея странник. Сградата не е бутафория, а си е съвсем реална 5 етажна приказна картинка. Като излязъл от приказките е дори и тротоарът около нея с пълзящите край бордюра охлювчета-саксии.

Цялата идея е свързана с природосъобразния начин на живот. Охлювът като животно, което е здраво свързано със земята и непрекъснато носи къщата със себе си е основната философия в това строителство.

От покрива стърчат рогата му, в които всъщност са скрити гръмоотводите и са носачи на лампите за нощно осветление. Малко по-назад по черупката са полазили пеперуда и две калинки. Разперените им крила за шапки за комините. Очите на „Охлюва” да отдушници. Входа е оформен като уста.

В домът са забранени правите ъгли. Вътре не може да се постави стандартна мебел, защото няма прави стени.
Интериорът също е изпъстрен с приказни персонажи. Радиаторите например са покрити с причудливи архитектурни решения във формата на тиква, калинка, жаба.
В приземния етаж е обособена горска пътечка, по която има слънце, луна, животни, а на пода лежи огромен компас. В съседно помещение вече е тествана фурна, като бабината, в която са опечени няколко агнета.

В цялата сграда няма нито една тухла – всичко е изпълнено от екологичният и топлоизолационен материал пенополистиренбетон. Фасадата изрисувана в 17 цвята.

Сградата се намира в южния софийски квартал „Симеоново” на кръстовището на бул.”Симеоновско шосе” и ул.”Симеоновска” срещу училище „Цар Симеон Велики” и е дело на инж.Симеон Симеонов чрез фирмата му „Дай вар”.

В началото на февруари 2012г приказната къща оглави класацията на международния сайт за най-странните сгради в света като изпревари в явно гласуване 50 емблематични ексцентрични постройки.

В района на къщата е скрит и Геокеш Snail-house (GC3XAMY).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
 • Интернет: Не
 

Култура

Развлечения

Новини

Дата на новината: 10.02.2012
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2600
Регистрирани потребители: 363

Реклама