Скален масив Невястата (Турлука)
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Южен централен
  • Област: Смолян
  • Община: Смолян
  • Селище:
  • в околностите на гр. Смолян
  • GPS: N 41.595630 E 24.689670
 
  • Ориентировачна надморска височина: 1497 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: На остър завой на пътя от Пампорово към Смолян.
 
 

GeocachingСкалният масив Невястата (Турлука) е част от уникалния естествен ландшафт в долината на река Черна, разположена западно от град Смолян. На спускане от Курорт Пампорово към Смолян на един остър завой има паркинг и табели за Екоптека Невястата и манастир св. ВМЧК Панталеймон. Екопътеката е дълга около километър и е сравнително равна. Има изградени информационни табла и беседка за почивка и пикник. От върха се откриват прекрасни гледки към Смолян и околните масиви

Съществуват редица легенди за произхода на името на скалата:

Една от тях разказва, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но поискала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата Невястата.

Друга легенда, свързана с тежкото османско робство, разказва, че по време на силовото помохамеданчване на село Райково османците нападнали жителите му, но група смели българи отвърнали на турците и ги избили. Потеря тръгнала да търси непокорните българи и когато стигнала до тази скала, се чул плач на дете. Майка с пеленаче стояла под скалата. Понеже не предала накъде са тръгнали търсените, турците я посекли заедно с детето и обагрили скалата с кръвта им. Според друг вариант на легендата, това станало когато османците нахлули по тези места. Те посекли майката и детето, защото тя не издала тайния вход за крепостта Аетос, при превземането на която турците дали много жертви.

Скалата, считана от местните хора за символ на град Смолян, приютява древно тракийско светилище. Откритието е оповестено от археолога Никола Дамянов през 2008 г. Според учения цялата скала може да се счита за едно голямо светилище, тъй като навсякъде по нея са открити култови ями с различна форма и големина, някои от които са свързани с каналчета. Дамянов смята, че откритата на най-високата точка на скалата яма се е използвала за палене на огън или изсипване на течност и там е ставало гадаенето. Откритието се датира към късния енеолит. Други открития, керамични фрагменти от къснобронзовата епоха, са намерени в подножието на скалата. Археологът смята, че светилището е било използвано през XV-XVI век преди Христа. Според него обаче са необходими допълнителни проучвания в района на скалата.

На скалния масив на ръба на скалата през 2008г е скрит Геокеш Турлука (GC1GZHF).
Моля бъдете внимателни - високо е!

Геокеша на официалния сайт.

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Интернет: Не
 
Geocaching BG - Turluka cache (GC1GZHF)



Geocaching BG - Turluka cache (GC1GZHF)



 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2638
Регистрирани потребители: 364

Реклама