Паметник на Свободата, Русе
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Русе
  • Община: Русе
  • Селище: гр. Русе
  • GPS: N 43.848695 E 25.953479
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1908
  • Ориентировачна надморска височина: 40 м.
  • Вид достъп: Пешеходен в средата на Площада на Свободата
  • Паркинг: В околните улици, платена зона
 
 

Medal Rusko Turska Osvoboditelna voinapistolet i kamaПаметникът на Свободата в град Русе е издигнат на Площада на Свободата с даренията на русенското гражданство и на съмишленици от цяла България по инициатива на Поборническо-опълченското дружество и с решаващата помощ на на братя Симеонови - известни банкери и основатели на Търговско-индустриалната камара в града. Те дават 50 хил. лв. и чрез средствата, събрани от другите дарения, сумата от 150 хиляди лева, необходима за построяване на паметника, е налице. Паметникът е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България и от Паметниците на Руско-Турската Освободителна война.

Гранитните блокове са доставени от Австрия, статуята и барелефите са изработени от италианския скулптор Арналдо Цоки. Първоначалната идея е паметникът да изобразява царят – освободител Александър ІІ, но в крайна сметка се взима решение фигурата да бъде на жена - символ на свободата. В едната си ръка тя държи меч, а с другата сочи на север, откъдето са дошли руските войски.

Отпред паметникът е украсен с лавров венец, кръст и надпис: "На поборниците и опълченците, които са взели участие за освобождението на България 1867-1877". Трите барелефа показват моменти от сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на Бузлуджа, връчването на Самарското знаме и отбраната на връх Шипка. Двата лъва също имат символично значение - единият разкъсва веригите на робството, а другият брани свободата. В задната част има две оръдия трофеи.

Паметникът на Свободата е висок 17,80 метра. Окончателно е завършен през 1908 г. с идеята да отбележи 30-та годишнина от Освобождението на България, но официалното е открит през 1909 г. Вестта за откриването на паметника има изключително силен отзвук в цяла България. От много градове пристигат участници във войната.Сред тях са стотици ветерани от Варна, Плевен, София, Шумен и много други градове, а също и Панайот Хитов и Христо Македонски. В тържествения ден идва и специална делегация от столицата: генерал Радко Димитриев, премиерът Александър Малинов, министърът на правосъдието Тодор Кръстев и министърът на вътрешните работи Стефан Паприков. Посрещат с възторг и Райна Княгиня. След упокойната панихида генерал Кирил Ботев - представител на царя, произнася слово и обявява паметника за открит. Скоро след това той се превръща в емблема на града и един от най-обичаните му символи.

Паметникът на Свободата става популярен и заради разположението си в центъра на Площада на Свобадата, чиято градина е любимо място за разходка на русенци.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама