Музикално училище
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северен централен
 • Област: Русе
 • Община: Русе
 • Селище: гр. Русе
 • GPS: N 43.844163 E 25.954470
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 1901
 • Ориентировачна надморска височина: 40 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
 • Паркинг: В околните улици
 
 

През 1883 г. сестрата на главния инженер на дунавския град Русе, Едуард Винтер – Ана, поставя основите на Немско училище, което да посреща нуждите на децата на германските преселници в Русчук. През 1901 г. е построена и училищната база на Немското училище, средствата за която са събрани благодарение на активната роля на пастор Теодор Вангеман. Архитект на сградата е Удо Рибау, а стиловото изпълнение е съчетание между неокласицизъм, готика и северноевропейско влияние. Външната декорация съчетава  червени тухли и бели каменни квадри. Фасадата е симетрична, завършваща с допълнителен етаж и кула над централният вход. Сградата се състои от три надземни етажа, един тавански етаж и един приземен.На първите два етажа над централният вход има тераси с тежки каменни парапети. Интересното е, че всеки етаж е решен по различен начин, а сложността на детайлите се увеличава във височината. В интериора най-голям интерес предизвиква молитвената зала с олтар, която по-късно е ползвана за концертна зала с изключително добра акустика.

През 1909 г. в сградата заедно с Немското училище се помещава и Търговската гимназия в град Русе. В дясно от нея се намира Eвангелска баптисткa църквa. След края на Първата световна война Франция като победител в световният конфликт конфискува сградата и в нея се нанасят мъжките класове на Френският колеж в Русе. След 1945 г. тук се настаняват последователно Държавното висше техническо училище, гимназията "Петър Берон" и Музикалната гимназия. Сградата е силно засегната от земетресението през 1977 г., а след това и от подпочвени води. Укрепена е с временна метална конструкция и бетонни блокове. 

През 2007 г. сградата е продадена на фондация "Братя Бобокови", чието намерение е да я превърне в първия частен нумизматичен музей и музей на античното изкуство в България.
Идеята за частен нумизматичен музей е от 2002 г., когато проф. Димитър Драганов е привлечен от братя Бобокови. Година по-късно той представя проекта на ХIII световен конгрес по нумизматика в Мадрид. През 2004 г. меценатите регистрират колекциите си в Русенския музей и на следващата година регистрират в съда фондация “Братя Бобокови”. За нумизматичния музей, който ще е един от най-новите сред малкото подобни в Европа, има амбиция да функционира като европейски научно-изследователски център по нумизматика. Предвижда се събирателска, експозиционна, научно-изследователска и образователна дейност в областта на нумизматиката, включително и с виртуален музей. Колекциите ще се обогатяват чрез откупки на експонати и дарения. Музеят ще урежда изложби, ще приема гостуващи експозиции, ще организира международни научни симпозиуми и ще издава монографии, каталози и научно списание. В него ще се обучават експерти, а всеки колекционер и посетител ще се консултира за всичко от нумизматиката.
Проектът за реставрация и адаптация на сградата предвижда хранилище, артгалерия, център за обучение на млади таланти, ателиета на художници и скулптори и камерни зали. За музея на античното изкуство са отредени вторият и третият етаж на сградата, където ще се експонират и частни колекции. В автентичния й вид трябва да се възстанови и акустична зала за камерни концерти и други артпрояви.
Кризата и бившият Национален институт за паметниците на културата (НИПК) забавиха откриването на музея. Основната причина според проф. Димитър Драганов, консултант на нумизматичната сбирка на фондацията, която ще се влее в частния музей, е продължилото година и половина съгласуване на изготвените проекти с НИПК за реставрация на сградата. Реализацията на закъснялата реставрация и адаптация на сградата зависи и от регулярността на финансирането.

 
 • Адрес: град Русе, Ул. "Борисова" 33
 • Интернет: Не
 • web: http://
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2515
Регистрирани потребители: 360

Реклама