Храм
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Югозападен
 • Област: София
 • Община: Драгоман
 • Селище: с. Чепърлинци
 • GPS: N 43.018690 E 22.904450
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: XV-XVI век
 • Ориентировачна надморска височина: 640 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
 • Паркинг: На центъра на село Чепърлинци
 
 

Orden za hrabrostHristianskite mesta na vyarataSveti GeorgiСредновековен храм "Свети Георги" се намира пред гробищата почти в центъра на село Чепърлинци, на около 100м в ляво преди центъра със старата чешма.
До 1925 г. храмът е занемарен и запуснат. Тогава благочестив човек от селото я измазал отвътре и отчасти отвън, а покривните плочи сменил с керемиди. Предполага се, че става въпрос за Дядо Андрей, който възстановява и Чепърлински манастир "Света Петка" и прави разкопки на основите на предполагаемия храм от римско време.
Днес старинния храм е в сравнително добро състояние, през 2009 г. фасадата е реновирана, така че вътрешността е защитена от атмосферните влияния. Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани със Свети Георги Победоносец.

Сградата е малка, еднокорабна, псевдотриконхална постройка, с вътрешни рамери 7м / 4 м.Стените са дебели 0,70 м, градени са от ломен камък с хоросанова спойка. Полуцилиндричното сводесто покритие вероятно е иззидано от тухли. В североизточния ъгъл в олтарното пространство има две ниши,както е по канон- умивалнята и проскомидийната. Интерсното тук е, че двата певника са доста ниски и едва достигат до средата на стените. Върху тях ,както и върху апсидата още стоят старите покривни плочи. На западната стена отвън са продължени двата странични зида с по 25 см, като над тях се извива проекцията на свода.
Цялата вътрешност на храма е била изписана със стенописи, сега са останали само тези на източната стена, които при измазването не са покрити с мазилка. За жалост и те са пострадали (преизписани), от четката на един иконописец, който бил поканен да изпише нови икони за иконостаса. Старите стенописи не са съществено изменени, освежени са лицата и отчасти облеклата, но това е станало грубо и не в стила и техниката на средновековната живипис. В най-ново време тези стенописи окончателно са "консервирани", като изцяло са покрити лак, с което приключват всички надежди за реставрацията им. Цялата западна стена отвътре е измазана с мазилка, и при едни проучвания е възможно да излезат следи от стенописи.
Досегашните стенописи са изследвани от Дора Каменова и се предполага, че първоначално е зографисвана от Партений Зографски. Предполага се, че са на около 600 години.
Въз основа на архитектурните и художествени особености на храм "Свети Георги", изграждането му може да се отнесе към периода на активното църковно строителство през XV-XVI век.
От долната страна до храма има оброчен кръст посветен на Свети Георги.
В гробищата има гроб на войник загинал през Балканските войни, което прави мястото един от Паметниците на Българската войнска слава.

 
 • Интернет: Не
 

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 06.05.2023
Крайна дата на събитието: 06.05.2023
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2515
Регистрирани потребители: 360

Реклама