Храм
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Югозападен
 • Област: Перник
 • Община: Радомир
 • Селище:
 • в околностите на с. Поцърненци
 • GPS: N 42.521760 E 22.863520
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 1350
 • Ориентировачна надморска височина: 750 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, черен път за джип
 • Паркинг: По околните поляни
 
 

Храм "Свети Иван Летни" е кацнал живописно на самия ръб на високия скален бряг южно от язовир Пчелина, известен още и като язовир Лобош. Местните хора наричат мястото Пчелин камък - самата скала е дълга около 500м и висока около 80м над нивото на язовира. Намира се на около 6км от центъра на село Поцърненци в посока след махала Калугерски чифлик. След махалата пътя вече не е асфалтиран и ако е валяло е добре последният участък при стръмното спускане да се премине пеша, защото пътя може да е доста кален и хлъзгав. Малката сграда се белее отдалеч на фона на синевата на небето и язовира и околните зелени поляни. От юг и запад терена се спуска плавно през поляните към долината на язовира. А от север и изток красивите отвесни скали с височина над 80м надвисват над водите на язовира.

Според местните предания, всяка година на 22 май на мястото се е колело теле или вол за курбан. През една година курбана не бил отбелязан. Тогава стадата от цялата Рудина планина тръгнали към оброка. Един вол, водач на стадо, сам се дал курбан като легнал и умрял до оброка.

Храмът е посветен на Свети Йоан Богослов, наричан от хората Свети Иван Летни. Мястото е било тачено като високо енергийно и молитвено още от старите жители и на бившето село Пчелинци, което сега е под водите на язовира.
Самият храм се датира от около 1350г. Градежът е от местен ломен камък, одялан от към лицевата страна и споен с варов разтвор. Храмът е с невзрачни размери - дължината около 6,00м, ширината около 4,60м. По план сградата е еднокорабна, едноапсидна, псевдотриконхална с полукръгли отвън и отвътре конхи. Има цилиндричен свод, апсида и две певници в двете надлъжни стени.  В олтара е вграден оброчен кръст.
Покривът на храма е двускатен, покрит с каменни плочи. Отвътре сградата е била изцяло стенописана. За съжаление стенописите, които са датирани от XVIв. са в много лошо състояние заради вандали и поради това, че храмът е бил изоставен дълго време. Сегашният стенопис на Богородица Ширшая Небес в източната абсида е грубо възстановяване, направено в 70-те години на ХХв.

Съвкупността от древен храм, силната енергийност и прекрасните гледки наоколо правят място чудесно за отморяваща забежка от натовареното ежедневие.

Празникът на Храм "Свети Иван Летни" е на Еньовден - 24 юни.

 
 • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 24.06.2023
Крайна дата на събитието: 24.06.2023
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2515
Регистрирани потребители: 360

Реклама