Гергьовско агне от Деветаки
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Ловеч
  • Община: Ловеч
  • Селище: с. Деветаки
  • в околностите на с. Деветаки
  • GPS: N 43.221690 E 24.899226
 
  • Ориентировачна надморска височина: 340 м.
 
 

Gotvach_nacionalna_kuhnyaTuristicheski region Devetashko platoТази рецепта за Гергьовско агне, така както се прави района на село Деветаки в Туристически регион Деветашко плато е част от Българската национална кухня. Тя трябва задължително да бъде уважена от повече хора, инак Свети Георги няма да е доволен. За това, преди да я изпробвате, поканете родата или компанията.

Продукти:
- Агнешко месо около 5кг
- Агнешки дреболии около 1кг
- Агнешко було
- Ориз 300гр
- Кромид лук 5-6 глави
- Олио 2-3 супени лъжици
- За марината: червен и черен пипер, чубрица, супена лъжица брашно, джоджен, сол на вкус, щипка босилек, малко олио, чаша топла вода

Рано на Гергьовден станете за да подготвите месото.
Първо го нарежете на порции, измийте го и го осолете но много малко. Трябват му два три часа да ''поспи'' в това състояние. През това време отделно трябва да сварите агнешките дреболии, нарязани на дребно.
Като мине необходимото време, нарежете 5-6 глави лук на ситно и ги запържете в 2-3 супени лъжици олио направо в тавата, в която ще печете агнето. Прибавете сварените агнешки дреболии и ориза( 300 гр.). Бъркайте докато ориза стане прозрачен.
Отстранете тавата от огъня и пригответе марината за месото. Това става като смесите червен и черен пипер, чубрица, супена лъжица брашно, джоджен, сол на вкус, щипка босилек и малко олио в чаша топла вода.
Потопете всяка от порциите месо в ароматната смес и наредете върху дробинето. С останалото от маринатата полейте нареденото вече ястие. Ако се налага, добавете още вода за да не остане твърд ориза.
Агнешкото було (ако разполагате с такова), разстелете вурху месото. Покрийте грижливо тавата с фолио и я сложете във фурната.
Яденете ще бъде готово след 150 минути, така че правилно преценете кога да направите свежата салата - необходимо мезе за ракията и незаменима гарнитура за Гергьовското агне.

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2125
Регистрирани потребители: 342