Доброславски манастир
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Югозападен
 • Област: София (столица)
 • Община: Столична
 • Селище:
 • в околностите на с. Доброславци
 • GPS: N 42.844203 E 23.284053
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 2010-2012г до останки от храм от IV-V век
 • Ориентировачна надморска височина: 630 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, добър черен път
 • Паркинг: Пред манастира
 
 

GeocachingSofia Little Mount AthosДоброславски манастир "Св.40 мъченици" се намира в полите на Западна Стара планина северно от София, и на около 3 км северно от центъра на село Доброславци, в местността Лозето. Новият манастир е осветен тържествено от Знеполски епископ Йоан на 15.09.2012г, точно две години след първата му копка.

За старата история на обителта почи нищо не е известно, има само откъслечени предания и догадки. До оградата над сегашния манастир има запазени основи и малка част от стена на стар средновековен храм на това място, разкопки не са правени. До 1910г е известно, че е била запазена цялата стена и според изследователи на градежа й се предполага, че храмът е граден около IV-V век, още по римско време. Възможно е тук да е имало наистина римско светилище във връзка с преминаващия римски път към северните владения на тогавашната империя. Твърде е възможно манастирът да е построен заедно с близкия Балшенски манастир по време на царуването на цар Самуил от неговия зет Сеслав (създател и на Сеславски манастир) и дъщерята Варвара. По това време стогавашното село е било при манастира. През Второто Българско Царство и Средновековието храмът е бил част от Софийска (Мала) Света гора. Стила на беглите останки от стенопис в съхранената ниша навеждат на мисълта за стенописване през XIV-XVвек.
През турското робство постепенните набези заличават напълно следите на светата обител, но споменът за манастира остава в хорската памет. Говори се, че е имало и кладенец, но той за сега не е намерен. В хорските спомени е останал спомена обаче, че турските поробители били напълнили кладенеца с трупове на изклани християни. Говори се и за таен подземен тунел в посока село Балша, както и за почти задължителните по такива места закопани гърнета със съкровища. Говори се също, че някогашният първоначален манастир се е казвал Свети Кола ...
По идея на местните хора останките от древната светиня са били запазени за евентуални бъдещи разкопки и до тях е изграден изцяло нов манастир, наподобяващ по размери стария. Градежът е осъществен с дарения на вярващи и с неуморната работа на кметицата на село Доброславци г-жа Светла Крумова и цялото й семейство, за да организират градежа на новия храм и манастирските постройки.

Празникът на манастира се отбелязва на 9 март. Денят на Свети 40 мъченици се свързва и с представата на българите за настъпващата пролет. Народната вяра гласи, че на този ден Господ забива 40 нагорещени шиша в земята за да я затопли. На времето хората са смятали, че природата вече се обръща към лято.

Достъпът до манастира, който се вижда отдалеч е лесен. Скоро след излизане от село Доброславци в посока село Балша, в дясно има двойна отбивка по черен път с автобусна спирка. Черният път нагоре (север) води към Балшенски манастир, а надясно (изток) към Доброславски манастир.

В близост до манастира е скрит и Геокеш Доброславски манастир (GC40QNG).

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването им със снимка от посланието, което е оставил в тефтерчето ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
 • Интернет: Не
 

Природа

Култура

Спец. туризъм

Развлечения

Новини

Дата на новината: 15.09.2012

Календар

Начална дата на събитието: 09.03.2023
Крайна дата на събитието: 09.03.2023
  Повторяемост на събитието всяка година
Руините край Доброславци 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2364
Регистрирани потребители: 352

Реклама