Старата поща
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.084292 E 25.638795
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 1934г.
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Известната като Старата поща (Пощенската палата) сграда в град Велико Търново се намира в западния край на Самоводската чаршия, точно пред хан "Хаджи Николи".

Най-старото известно пощенско клеймо в града е от 1843г. Пощата в тогавашния мюсюлмански административен център се намирала в квартал Халваджи баир (под храм „Свети Спас”). Кореспонденцията се пренасяла в чували на коне. Един писар надписвал пратките на турски език, а друг ги адресирал на френски.
Телеграфният възел на града е открит през 1861г. и бил изнесен на половин километър от града, в района на сегашната Стара болница. Сградата бил с каменна зидария от основите до върха, защото електрическия ток представлявал голяма опасност за населенито.
След Освобождението започва развитие на телеграфо-пощенските услуги. Пощата вече се помещава в две стаи на долната част на някогашния конак.

От 1912г. пощата се настанява в сградата построена през 1896г. собственост на Стойко Иванов, известен като хайдут Стойко– на това място сега е Община, Велико Търново. Разрушителното земетресение от 1913г. нанася големи щети на сградата и повече от година, пощенската станция е устроена в бараки и палатки на Марно поле.
Любопитен е фактът, че жителите от различни райони на града се събирали в точно определен час, в който идвал пощальонът. Той ги извиквал по имена и така доставял пощата до адресатите й.

Сградата на Старата поща (Пощенската палата) е построена за нуждите на развиващите се телеграфо-пощенски услуги през 1934г. по проект на проф.арх. Станчо Белковски. Налага се над околното пространство с монументалния си каменен обем и колонади, и още при построяването си предизвиква недоволство сред гражданството и архитектите, за това, че закрива богатата и открита фасада на хан "Хаджи Николи".
На южната й фасада е поставен и часовник, който работил години наред, но вече отдавна е заспал на 7 часа и 4 минути.

Говорящият телефон в старата столица се появява през 1936г. и градът бил опасан с телефонни жици.
До 1944г. пощенската станция разполага с два автомобила и конски каруци. През 1945г. е монтирана автоматична телефонна централа и са положени първите междуселищни телефонни кабели. Автоматичната телефонна информация в града функционира от 1970г. и непрекъснато се модернизира.

Източник: Катя Митова-Генова, Споменъ за Търново

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама