Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Велико Търново
  • GPS: N 43.083692 E 25.640234
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, калдаръм. Най-добре пеша
  • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Samovodska charshia - Hand MadeШекерджийницата на Самоводска чаршия в град Велико Търново се намира на около 50 метра след площадчето в средата й, при слизане в посока площад Велчова завера.

В хубавите дни странникът може да поседне пред шекерджийницата на характерна ниска масичка (паралия, синия) с трикраки столчета, а обстановката вътре е като в търновска къща от началото на XX век.
Дали в уютната обстановка вътре или вън „на тиферич”, тук може да се изпие ароматно кафе на пясък с бяло сладко и на сладки приказки- така, както българите са отмаряли навремето.

Заради натуралните продукти и автентичната технология на производство от XIX век, шекерджийницата е маркирана със знака „Самоводска чаршия- Ръчна изработка”.

В десният ъгъл на шекерджийницата е разположена плочата с пясък за приготвяне на ароматното кафе. Някога медната тавичка с пясък се е загрявала върху мангал с дървени въглища, но в наши дни е с електричество. В България, кафето е известно като турско, но и гърците го имат за свое.
Дозата за всяка чашка кафе се приготвя в отделно медно джезве. Съдът се заравя в пясък, който да го обгърне отвсякъде за равномерно загряване- това е нещото, което прави кафето плътно и вкусно. За приготвянето е необходима около минута и през това време джезвето непрекъснато се върти. Тръгне ли да се надига, веднага се маха, за да остане каймак.
Някога се е правело от леблебия с малко кафе, колкото за аромат, но сега се прави само от чисто, ситно смляно кафе.

Неразделна част от удоволствието е и раздумката, подсладена с бяло сладко. То се приготвя само от захар, глюкоза и есенция бергамот. Принципното му производство е като захарта се стопява до определена температура, после се добавя глюкозата и се оставя да се охлади във вода до безцветна смес. С голяма бъркалка сладкарят бърка сместта непрекъснато, докато стане бяла на цвят. Част от майсторлъка е да знае кога да спре, за да остане сладкото меко. После се покрива с памучна кърпа да се охлади и на следващия ден може да се пакетира.
Според традициите на времето, насладата от еликсира идва с лъжичка, потопена в чаша вода. Облизва се лъжичката, пак се потапя във водата и се отпива от нея.

В шекерджийницата странникът може да се наслади на още много сладки натурални изкушения като:
 
Пестилът (габровският шоколад) се прави само от сини сливи изсушени на пластове, без никакви подсладители.
Балсуждукът се прави от орехи, които се нижат на конец, след което се топят многократно в шира (сладкият сок от гроздето преди виното да кипне).
Небетшекерът се прави от стопена захар, над която се разпъват конци. Сладкото изкушение се създава от полепналите по тях кристалчета при изпаренията. Небетшекерът се препоръчва при настинка или гърлобол.
Локумът също е сред търсените сладкиши като част от кулинарна традиция. Предлага се с орехи, чист и натурален без есенции.

Посетителите могат да се насладят и на целувки, халвички от тахан , фъстъковки и карамелени плочки, фонаданени близалки, захарни пръчки и петлета, сечена мента и бонбони с най-различен вкус.
В нищо от лакомствата не се слагат химикали или консерванти. Използва се само захар и всичко е с голям срок на годност.

Майсторът на всички тези лакомства е Добрин Трифонов, който навремето е работил в етнографския комплекс ”Етър” до град Габрово. Рецептите ги е научил (и пооткрадал, като при всеки занаят) от стария си майстор там.

Така в приятната възрожденска обстановка всеки може лесно да се почувства като истински болярски чорбаджия.

 
  • Адрес: град Велико Търново, Самоводска чаршия
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Е-поща: neli_bbb@abv.bg
 

Култура

Спец. туризъм

Храна

Категория - звезди: * *
Вид обслужване: Самообслужване

Брой места: Около 20 места вътре и 6 места навън

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама