Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северен централен
 • Област: Велико Търново
 • Община: Велико Търново
 • Селище: гр. Велико Търново
 • GPS: N 43.084279 E 25.639164
 
 • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
 • Вид достъп: Автомобилен, калдаръм. Най-добре пеша
 • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Samovodska charshia - Hand MadeРаботилницата на куюмджията на Самоводска чаршия в град Велико Търново се намира на двадесетина метра в ляво, след хан „Хаджи Николи”.
Куюмджия е стара турска дума останала от XVII век и означава занаятчия, който работи с благородни метали. А работата със сребро някога е била по-популярена от златарството. Тук може да се види автентичният начин за изработка на ювелирни изделия от сребро, така както се е правило по онова време. Затова работилницата е маркирана със знака „Самоводска чаршия- Ръчна изработка”.

Зад витрината под мустак се усмихва майстор Тодор Кушлев и кани странниците да се отбият и разгледат ателието. А вътре като в музей на отминалите времена, освен всякакви интересни дребни инструменти върху старинните шкафове са подредени изкусно изработени сребърни гривни и всякакви накити, подноси, кани и църковна утвар. Има и цяла колекция с женски колани и пафти (някогашните токи) към тях, от които мяйсторът взаимства идеите и духа на отминалите времена.
Накитите, изработвани сега в работилницата са основно сребърни дамски бижута в стилистиката от епохата на Възраждането и впечатляват с прецизността и красотата си. Сред тях има колиета, гривни, обеци, чапрази- от всички модели се изработват само до 10-15 бройки. Материалът е сребро по двата най-добри стандарта- 950 за филигранните и 925 за масивните накити, при максимален стандарт проба 1000. Изложени са също и ковани сребърни чинии за украса с рогозенски мотиви.

Майстор Тошо, както го наричат колегите му от околните дюкяни, сякаш вплита душата си в дантелите от сребро духайки през тънката тръбичка, с която насочва огъня от спиртната лампа. Този способ на работа с духалка и спиртна лампа при повечето бижутери не се ползва поне от сто години.

Специалност на майстор Тодор Кушлев е филигранът- също стара бижутерска техника, при която от тънка сребърна нишка се изработва подобен на нежна дантела мотив. Плетеницата от различни сребърни мотиви се подрежда, посипва се с припой на прах и се нагрява чрез фино насочване на пламъка с духалката. При тази операция припоят се разлива равномерно и слепва детайлите.
С тази филигранна техниката майстор Тошо за една година направил уникален разглобяем напрестолен сребърен кръст, висок около половин метър, с хиляди детайли. Уникалната творба е инкрустирана с камъчета цирконий и в нея са вплетени над 2000 елемента, някои от които с едрина по-малко от милиметър. Във филиграннта изработка на кръста са вплетени и десет дърворезборани миниатюри с библейски сцени, различни от двете страни. Кръстът заминал за Брюксел, по повод честването на 140 годишнината от създаването на Българската екзархия, за да представи типично български занаят сред останалите страни-членки на Европейския съюз. Осветен е лично от западноевропейския владика Симеон.
Още няколко филигранни напрестолни кръста има и по храмове в България.

Куюмджийската работилница е отворена през 2007г. и веднага се превръща в една от атракциите на чаршията в старата столица. А иначе майстор Тодор Кушлев е в този занаят вече над 30 години. През двадесет от тях е изработвал сребърни накити в етнографския комплекс ”Етър” до град Габрово. Владее и трите основни техники за изработване на бижута и украшения от благородни метали - лята, кована и филигранна.
На благородните метали гледа просто като на материал, от който може да изработи нещо красиво и на клиентите продава основно труда си.

 
 • Адрес: град Велико Търново, ул. „Г.С.Раковски” №23 (Самоводска чаршия)
 • Интернет: Не
 • web: http://
 • Е-поща: kushlev.folksilver@gmail.com
 • GSM: +359888380810
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2364
Регистрирани потребители: 352

Реклама