Смокиновата торта с карамелени орехи ала Зая
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Габрово
  • Община: Дряново
  • Селище: с. Зая
 
 
 

Semeino imenie ZayaЕдна вкусотия- Смокиновата торта с карамелени орехи, от Семейно имение Зая, в село Зая.

Преди две години в пристъп на лакомия купихме от пазара в град Хасково мнооого смокини. Разбира се, не успяхме да изядем почти нищо, но останалото сварихме на сладко. Днес пред очите ни попадна последното бурканче. Отворихме, опитахме ... мммм... още е чудесно! И ето, че възникна идея за една Неделна торта със смокини.

За целта се снабдихме с:
- две пакетчета бисквити за бисквитена торта;
- три яйца;
- триста грама захар;
- едно неутрално нишесте;
- около 600 гр. прясно мляко;
- една чашка орехи

Разделихме белтъците от желтъците. Желтъците смесихме със 2/3 от захарта. Сложихме млякото да се сгорещи. Горещото мляко наляхме в сместа от желтъци и захар, разбъркахме хубаво и обратно на котлона. Нишестето разтворихме много добре в чашка студено мляко, да няма никакви бучки, после бавно изсипахме в тенджерката и започна голямото бъркане докато не се получи гъст, тежък крем. Махнахме от котлона да се охлади.

В това време вземаме отварящата се форма за торти или друг подходящ съд в който правите бисквитена торта. Нареждаме удобно първото ниво на бисквитите, може предварително да ги топваме за секунда във вода за да стане тортата по-бързо. Кремчето трябва да е поизстинало, когато разбиваме добре белтъците от трите яйца и ги прибавяме. Прибавяме и сироп от смокиновото сладко. Готово.

Намазваме първия ред бисквите с крема, отгоре със смокиново сладко. Слагаме втори ред и се повтаря докато има бисквити и крем. Не забравяйте да си оставите крем за омазване най-горе. Когато тортата е готова, разтопяване останалата захар в едно тиганче и слагате орехите да се карамелизират. Тук вариантите са два: изсипвате още топлата смес най-отгоре за да образува една карамелена коричка. Или я изписвате върху фолио, изчаквате хубаво да изстине и я натрошавате на дребни карамелено-орехови парченца с които посипвате тортата. И в двата случая става хубаво. Тортата е много сочна, много ароматна и разбира се, много вкусна!

Да ви е сладко ...

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364