Крепост
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище:
  • в околностите на гр. Килифарево
  • GPS: N 42.989322 E 25.624334
 
  • Ориентировачна надморска височина: 240 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: Край стадиона на Килифарево
 
 

Крепост "Градът" се намира южно под град Килифарево, върху хълм със стръмни склонове, извисяващ се на южния бряг на река Белица. Удобно място за подстъп към хълма е Отсрещната чешма.

По лични теренни наблюдения на Странник, застроеното място има неправилна форма, следваща очертанията на хълма. В най-високата си част той е с подковообразна форма. В дерето във вътрешната част на "подковата" няколко извора давата началото на бистри поточета, от които мястото се осигурява с прясна вода.
Останки от градежи се забелязват по целия хълм. Около южната и западната страна, хълмът е естествено защитен от дълбок, открит дол, а от северната му страна е дълбоката долината на река Белица. По южният открит скат се забелязва възможно трасе на път за изкачване към входа на крепостта. Поради открития терен, пътят би могъл лесно да се контролира от височаната над него.

От най-високата част на мястото се виждат всички пътища, водещи към старопланинските проходи. Предполага се, че Крепост "Градът" е имала съществена роля по време на Второто българско царство. Възможно е и градежите да са още от римско време, предвид римските пътища в региона. Като се вземат предвид и множеството тракийски некрополни могили южно от хълма и въобще в Килифаревската котловина, може да се предположи, че хълмът е бил укрепен още от траките.

В местните предания дори се говори за две крепости на хълма - "Хисаря" в най-високата, източна част и "Лятната резиденция на цар Иван Александър" в западната част. В западнадата част при теренни наблюдения, действително има видими следи от градежи, независими от основната крепост. Достъпът до този край на хълма е контролиран от основната крепост на изток, но е възможно да имало и друга пътека (като тази, по която се качва и сега).

На най-високата, югоизточна част от селището са запазени следи от масивен градеж, свързан с трасето на крепостната стена, най вероятно кула или масивна сграда. Стената на Крепост "Градът" е била построена от местни неоформени камъни със средни размери 60-70 см. на кална или суха спойка. Ширината й варира от 1,30 до 1,60 м., като е твърде възможно по предположения първоначално да е нямала основи, и впоследствие да е потънала в резултат на собствената си тежест с около 10 см.

Керамиката от Крепост "Градът" се отнася най-общо към XI-XV век., без да има със сигурност отношение към строителството. Поради малката дебелина на оградните стени и нестабилният им градеж, самото определение за крепост остава предполагаемо, а по-скоро става въпрос за укрепено селище.

Източник:
Георги Михайлов - Килифарево;
Алексиев, Бараков, Василев - Археологически обхождания и разкопки на средновековната крепост “Градът” край Килифарево

 
  • Интернет: Не
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2637
Регистрирани потребители: 364

Реклама