Лобно място (паметник) на Георги Саралиев
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северен централен
  • Област: Велико Търново
  • Община: Велико Търново
  • Селище: гр. Килифарево
  • GPS: N 42.994974 E 25.623516
 
  • Ориентировачна надморска височина: 200 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

PetolachkaЛобно място (паметник) на Георги Саралиев, първият кмет на Килифаревската комуна, се намира на около 200 м. североизточно от центъра на град Килифарево и на по-малко от 100 м. от храм "Успение Богородично".

Мястото е един от Паметниците на класовата борба в България.

Паметникът е бил с чешма, която Странник видя, че към пролетта на 2013 г. е разрушена.

Георги Трифонов Саралиев е роден на 15 май 1884 г. в Килифарево. По професия е шивач и един от най-дейните комунисти- членове на местната партийна организация.
Когато през декември 1919 г. комунистическата партия спечелва мнозинство сред общинските съветници в местните избори, Георги Саралиев е избран за първи кмет на Килифаревската комуна (1920-1922 г.) и окръжен съветник. Членовете на комуната решават всички въпроси чрез всенародно допитване до населението. Затова комуната става много популярна и подържана от огромна част от хората. Разрешават се важни въпроси с благоустрояването, водоснабдяването и електрифициране на селището, залесен е хълма Градът, построяват се чешми и се ремонтират пътища към околните селища. Силно се развива просветната и читалищна дейност. Създава се кооперацие и се пресича спекулата, наложен е санитарен контрол върху местото и храните.
След разгрома на въстанието в Килифарево срещу деветоюнския държавен преврат от 1923 г., при който е свалено законното правителство на Александър Стамболийски, Георги Саралиев е арестуван и хвърлен в затвора в град Велико Търново. Впоследствие е амнистиран и освободен.
След атентата в храм "Света Неделя" в град София (16 април 1925 г.), в селото е изпратена полицейска наказателна група, която издирва и арестува комунисти по списък. Рано призори на 28 април 1925 г. те блокират къщата на Георги Саралиев и започват брутален обиск. Георги Саралиев е извлечен навън полуоблечен и застрелян на мястото на сегашния паметник (на по-малко от стотина метра от дома си) "при опит за бягство".
След неговото убийство, са арестувани, инквизирани и ликвидирни още няколко активни местни комунисти.

Възпоминателен бюст-паметник за Георги Саралиев е издигнат и в градинката пред читалище "Напредък" до Паметник за загиналите за свободата и независимостта на България.

 
  • Интернет: Не
 

Култура

Новини

Дата на новината: 28.04.1925
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама