Музей
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Видин
  • Община: Видин
  • Селище: гр. Видин
  • GPS: N 43.990370 E 22.881643
 
  • Ориентировачна надморска височина: 20 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

GeocachingМузей "Кръстата казарма" се намира в непосредствена близост до Крайдунавския парк в квартал "Калето" на град Видин. Това е уникална по рода си сграда, изградена във формата на равнораменен кръст. В нея се помещава етнографския музей към Регионален исторически музей, Видин, обхващащ следосвобожденската история на града и България. На около 50 м. северозападно от музея се намира и старинният храм "Света Петка Търновска".

Кръстата казарма е построена през 1801 година, по времето на видинския управник Осман Пазвантоглу. Преди строежа, там се е намирала градината на Стария сарай (двореца на пашата). Сградата е била предназначена за конак на еничарите (къща на агата на еничарите). Към нея е била изградена и оръжейна, а двете сгради били свързани с покрит дървен мост. След Освобождението тя запазва статута си- в нея се обучава българската войска и наред с това е служела като съдилище.

Двуетажната пострйка заема площ от над 1200 кв.м. Поради множеството си преустроявания, не е известно какви са били първоначалните предназначения на отделните помещения. Стените са дебели, изградени от камък и тухли. Във вътрешното пространство на казармата особено внушителни са четирите стълба с отсечени ъгли, галерията и подчертаната монументалност на среднищното ниво. Обособени са четири почти самостоятелни вътрешни дворове. Входовете в сградата са разположени в ъглите на диагоналите на среднищното квадратно ядро. По-късно, на по-малка площ, в оформеното площадно пространство е била построена часовникова кула, която вече не съществува.

Съществува легенда, че турският управник Осман Пазвантоглу вдигнал голяма веселба. След като прекалили с виното от прочути видински винари, той се наметнал с червен църковен плащ и започнал имитира Христос и да богохулства. В следващите няколко дни, главоболието и махмурлукът били изключително силни и не изчезвали. Тогава управникът разбрал, че християнският Бог го е наказал за злодеянието и заповядал да изградят казарма във формата на кръст, като извинение за действията си. С началото на строежа главоболието изчезнало.

От 1969 г. в Кръстата казарма е уредена етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област от края на XIX до 20-те години на XX век. Артефактите заемат двата основни етажа, в няколко зали са изложени особено ценни експонати, разказващи за живота и бита на местните хора. Сред най-интересните са тези, които показват обредни и традиционни носии от региона. Тоалети и предмети от градския бит илюстрират връзките на Видин с Европа. Обяснителните текстове са на пет езика — български, руски, английски, немски и френски, което значително улеснява посетителите.

При изкопи за извършване на укрепителни работи през 2012 г. под южното крило на сградата са открити две християнски погребения от епохата на Средновековието. Двата гроба са един над друг на дълбочина около 2 метра, като между тях са открити останки от пожар. Сред артефактите са монети и сграфито керамика от римска епоха. При ремонтните дейности  са открити зидове от по-стара постройка, върху която  е „стъпила” османската сграда с формата на кръст.

Музей "Кръстата казарма" е един от Националните обекти на България. С печата от него можете да заверите и своя "Дневник на моите странствания".

В близост до музея има скрит и геокеш- карта на всички геокешове в околността.

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

CITOСтранник подкрепя постоянната екологична инициатива на световната геокешинг общност Cache In Trash Out и призовава: не замърсявайте мястото и отнесете със себе си всички боклуци, които направите или заварите там - нека и други след вас му се наслаждават!

 
  • Адрес: град Видин, ул. „Княз Борис I“ 26
  • Интернет: Не
  • web: http://
  • Телефон: +35994601709
 
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2637
Регистрирани потребители: 364

Реклама