ХАРЕСАН ОТ СТРАННИК
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Югозападен
  • Област: София (столица)
  • Община: Столична
  • Селище: гр. София-Център
  • GPS: N 42.684886 E 23.319332
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2012
  • Ориентировачна надморска височина: 500 м.
  • Вид достъп: Пешеходен
  • Паркинг: В улиците около НДК. Платена зона
 
 

Geocaching

Изложба "Чудесата на България" в зала 3.3 (етаж 7) на Национален дворец на културата в град София е посветена на 40-годишнината от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на Световното културно и природно наследство. Изложбата е по проект "Културното наследство на България- минало, настояще, бъдеще".

Във фоайето пред залата е окачена картата на България с отбелязани на нея 9-те обекта от България, включени в списъка на световното наследство под егидата на ЮНЕСКО.
В коридора, който води към залата са изложени художествени фотоси на уникални природни обекти: скално изсечено светилище "Харман кая" в Родопите, мегалитно светилище "Кромлех" до село Горни Главанак, природен резерват "Сребърна", тракийско светилище "Белинташ" в Родопите.

Основната част от експозицията в залата, чрез макети и фотоси отразява едни от най-интересните обекти от културното наследство на България, в т.ч. всички български обекти в списъка на ЮНЕСКО, през осемте хилядолетия на отминали цивилизации по българските земи. Сред макетите и фотосите са: тракийската гробница в Казанлък, тракийската гробница в село Свещари, Старият град Несебър, Мадарският конник, Скалните църкви при село Иваново, Рилски манастир, Боянската църква, крепост Баба Вида, Кръглата църква във Велики Преслав, крепостта Одесос, храм "Св. 40 мъченици", Асеновата крепост ...

В края на обиколката, странниците застават пред макет на храм-паметник "Св. Александър Невски", над който виси празна рамка от картина. Погледнете през рамката и вижте каква гледка се разкрива през нея. Макетът на храм-паметник "Св. Александър Невски" е най-старият макет на сграда в България и е дело на руския архитект Александър Померанцев. По него е изграден сегашният храм-паметник "Св. Александър Невски".

Последният (а може би и първият) макет в обиколката е на Рилски манастир. Цели седемнадесет години (и два месеца) са били необходими на Пламен Игнатов за създаването на този шедьовър, завършен през 2008 г. Вложени са около шест милиона кибритени клечки, няколко полускъпоценни камъка и много упоритост, вдъхновение и майсторство.

Уникален елемент в експозицията е страничната зала, отделена специално за деца. В тази детска работилница, децата могат да изработват сами макети на обекти от културното наследство. По привлекателен и забавен начин децата научават не само какво представлява правенето на макет, но и подробности от историята на обекта и най-вече, онези характеристики, които определят значимостта му като национална и световна културна ценност. Чрез този подход, съвсем ненатрапчиво младото поколение придобива усещане за културна принадлежност, научава се да уважава корените си, да цени създаденото преди нас и да го пази за тези, които идват след нас.

Изложба "Чудесата на България" е постоянна, но експонатите ще се променят и обновяват периодично, защото чудесата на България са толкова много ... А за посетилите я странници, остава тръпката да ги посетят на живо ...

Изложбата е организирана от Фондация "Созопол" в партньорство с Националната комисия на България за ЮНЕСКО, Асоциация на докторантите в България, с активната подкрепа на българските музеи, институции и частни лица, и с медийната подкрепа на "Стандарт Нюз"

Изложба "Чудесата на България" е включена и в международната игра Геокешинг като Геокеш Wonders of Bulgaria (GC4D6AQ), или като Геокеш Чудеса Болгарии (VI/13566).
Вижте и другите геокешове в региона.

Всеки откривател на геокеша, който регистрира и тук откриването му със снимка от посланието, което е оставил в дневника ще получи удвоен брой бонус точки. Първият откривател на геокеша, както и всеки открил го по време на "Предложение на седмицата", който регистрира откриването му и тук със снимка на собственото си послание в дневника му ще получи от Странник полагащия се брой бонус точки умножен по пет.

 
  • Адрес: град София, Национален дворец на културата, етаж 7, зала 3.3 (асансьори 1 и 2 в ляво от главния вход)
  • Интернет: Да
  • web: http://www.sozopol-foundation.com
  • Е-поща: office@sozopol-foundation.com
 

Култура

Спец. туризъм

Цена за практикуване и други такси : Безплатен вход в изложбата

Период на практикуване : Работно време на изложбата
От понеделник до петък от 9:00 до 17:00 часа
Почивни дни - събота, неделя и празнични дни

Развлечения

 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2629
Регистрирани потребители: 364

Реклама