Паметник (площад)
Местоположение
 
 • Държава: България
 • Регион: Северозападен
 • Област: Видин
 • Община: Видин
 • Селище: гр. Видин
 • GPS: N 43.986016 E 22.877606
 
 • Година на създаване/откриване на обекта: 1944
 • Ориентировачна надморска височина: 20 м.
 • Вид достъп: Пешеходен
 • Паркинг: В околните улици. Платена зона
 
 

Orden za hrabrostПаметник "Бдинци - Победен щурм" се намира на площад "Бдинци" в центъра на град Видин, между сградата на общината, крепостна врата Стамбол капия и читалище "Цвят". Мястото е един от Паметниците на Българската войнска слава.

Паметникът е открит официално на 2 март 1944 г. и е посветен на 3-ти пехотен Бдински полк, и всички доброволци паднали във войните за национално обединение. Скулптори са проф. Никола Кожухаров и арх. Георги Стойков. Изграден е от сив гранит, около него има стъпала. Скулптурната част е доминираща в композицията и представлява бронзова група войници в атака със знамето на полка. Над групата се издига паралелепипедно тяло с височина 14,50 м., облицовано с гранитни плочи, с бронзов кръст за храброст в горната част. Отпред на паметника е изписано: "Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!"

От дясната страна на паметника са изредени местата на сраженията от 1912-1913 г.: Лозенград, Гечкенли, Люле-Бургас, Изетин, Кум Бургас, Чаталджа, Ялос, Струмица, Дойран, Видин
От лявата страна на паметника са изредени местата на сраженията от 1915-1918 г.: Връшка чука, Зайчар, Болевец, Алексинец, Горно и Долно Караджово, Чеган, К.1248, Червена стена, Снегово, Томорос
Отзад на тялото има бронзов венец с меч в горния край и текст под него за броя загинали офицери и войници през воините.

За създаването на паметника съществува и легенда:
Решено било да се направи паметник на загиналите бдинци във войните 1912-1913, 1915-1918. Първоначалната идея на проф. Никола Кожухаров е била войниците, изобразени на паметника да маршируват под знамето. Направеният макет на композицията от глина, озаглавил "Победен марш", и повикал кмета на Видин с комисия да им представи творбата си. Но поради следващите няколко почивни дни комисията се забавила с посещението си. Когато все пак отишли в ателието му, видели, че глината е омекнала и се е свлякла, а войниците са се наклонили напред все едно атакували. Позата харесала на автора и комисията, и така се родил паметника "Победен щурм".

Средствата за паметника са събрани от инициативен комитет и даренията на видинчани. До 90-те години на XX век, площадът е бил с настилка от паваж, а видинчани го помнят и с многото гълъби по него. След това е обновен в сегашния си вид, изграден е и атрактивен шадраван

Преди да бъде построен паметник "Бдинци", на същото място се е намирал паметник на Скърбящия войн, който в последствие е преместен пред видинска ЖП гара, на 200 метра от площад "Бдинци".

Във военните архиви е запазен рапорт на генерал-майор Кръстьо Маринов до щаба на действащата армия във връзка с отбраната на Видинския укрепен пункт през Междусъюзническата война от 1913 г.:

Видин, 2 август 1913 година.
Донасям в щаба на действуващата армия, че на 6-и юли сърбите отхвърлиха от Кула нашия авангард в състав на две роти.
На 8-и т.м. авангардът водеше бой към с. Бела Рада.
По сведение на авангарда сърбите имали 2-3 дружини с две оръдия. Откъм Брегово още не бяха минали.
В същото време знаех, че сърбите атакуват Белоградчик. Сръбските части, насочени към Видин, ги взеха на заслон.
На 8-и юли привечер направих вилазка с две дружини и една батарея.
На 9-и юли частите, които направиха вилазка, водиха бой цял ден.
Сърбите ангажираха в тоя бой пет дружини, една гаубична батарея и 6 полски нескорострелни оръдия.
Този бой разстрои, сплаши сърбите, накара ги да бъдат предпазливи и можаха да обложат (обсадят) крепостта на 15-и юли. Този бой даде възможност на 9-и срещу 10-и юли да влязат във Видин от отстъпилите от Белоградчик една дружина от 17-и полк. две роти от 31-и полк, 1 видинска опълченска дружина, една планинска нескорострелна батарея, телеграфна команда и 17 конни.
На 15-и, 17-и и 18-и юли сърбите атакуваха крепостта като се направиха (насочиха) към Новоселския участък. Всички техни атаки бяха отбити. В тези атаки сърбите ангажираха около три полка с 28 - 30 оръдия от които една гаубична батарея.
На 18-и юли привечер с общото прекратяване на военните действия, боят се прекрати.
На 19-и юли се определи демаркационната линия.
Сега сърбите още не са се изтеглили. По сведения сърбите в района, който заемат, продължават да плячкосват.
В отбраната на Видинския укрепен пункт, заедно с вилазките имаме загуби всичко: убити 2 офицери, 43 долни чинове; ранени: 1 офицер. 327 долни чинове; контузени 20 офицери, 50 долни чинове; без вест пропаднали 23.
Артилерия имаме 52 оръдия с 19 819 снаряда. В склада имаме патрони:
1. Берданови 834 900.
2. Манлихерови 79 900.
3. Трилинейни 494 400.
4. Картечни 2 000.
Началник на Видинския Укрепен пункт генерал-майор: Маринов, Началник щаба: майор Стрезов

 
 • Интернет: Да
 
Марш на Легендарния Трети пехотен Бдински полк 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2597
Регистрирани потребители: 363

Реклама