Бдински манастир
Местоположение
 
  • Държава: България
  • Регион: Северозападен
  • Област: Видин
  • Община: Видин
  • Селище: гр. Видин
  • GPS: N 43.990053 E 22.853405
 
  • Година на създаване/откриване на обекта: 2005
  • Ориентировачна надморска височина: 20 м.
  • Вид достъп: Автомобилен, асфалт
  • Паркинг: В околните улици
 
 

Hristianskite mesta na vyarataBogorodicaБдински манастир "Успение Богородично" се намира на западния изход от град Видин в посока град Кула, пред старите градски гробища и Видински панаир. Мястото е едно от християнските места на вярата и местата свързани с Пресвета Богородица Дева Мария.

Историята на Бдинската света обител „Успение Богородично” започва през 2003 г. на 9 февруари, когато от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан се прави полагането на основен камък за изграждането на манастирския храм, посветен на славното успение на Божията Майка.

Решението за изграждането на храм с комплекс около него, служещ за социални дейности е взето в навечерието на 2003 г. от инициативен комитет, воглаве с кмета на Видин, г-н Иван Ценов и Видинския митрополит Дометиан.

Мястото определено за тази цел е в западната зона на град Видин, на площадка намираща се между стария гробищен парк и парк „Нора Пизанти”.

Като основа на храмовия градеж е положен камък донесен от средновековния манастир „Свети Йоан Пусти”. Проектът на храма и комплекса към него е дело на архитект Олег Николов.

Преди полагането на основния камък и даване начало за изграждането на храм „Успение Богородично” се създава сдружение, което да събира средства за построяването на храма. За председател на сдружението е определен иконом Емил Димитров.
В дарителската кампания за построяването на храма се включват всички жители на Видин и всеки, кой с каквото може подпомага изграждането на храма. До този момент в града от 80 години не е бил строен храм.

Освещаването на храма е извършено на 15 август, Успение Богородично от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан през 2005 г.

След освещаването на храма започва изграждането на сграда към храма, като идеята за нея е да служи за социален център към Видинска митрополия.
Сградата е построена и осветена на 26 октомври 2008 г. от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

От 2009 г. комплекс „Успение Богородично” е обявен по молба на Видинския митрополит Дометиан от Светия Синод на Българската православна църква за православен манастир.
Пръв игумен на светата новоизградена и основана обител е Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп.

 
 

Култура

Спец. туризъм

Календар

Начална дата на събитието: 15.08.2023
Крайна дата на събитието: 15.08.2023
  Повторяемост на събитието всяка година
 
Реклама


Реклама


Реклама


Полезни връзки

Статистика

Брой обекти: 6001
Брой селища: 21600
Брой снимки: 17055
Брой видеоклипове: 161
Брой коментари: 67
Брой запитвания: 2515
Регистрирани потребители: 360

Реклама